Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Костова: Отмених решението за Национален парк "Пирин" от целесъобразност

Ирина Костова

Министърът на околната среда Ирина Костова разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Това след намесата на президента Румен Радев, който поиска да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес. От еко министерството първо съобщиха, че ще удължат срока за обжалване на решението да не се прави екологична оценка на проекта, а часове по-късно оповестиха, че вече е разпоредено извършването на екологична оценка. Въпреки това еколози се събраха на протест пред министерството. 

Министър Ирина Костова заяви, че няма съмнения законността на решението от 1-ви март. То предвиждаше да не се извършва екологиична оценка на плана за управление на Националния парк "Пирин" и това предизвика недоволството на еколозите. Министър Костова каза:

От целесъобразност днес реших да отменя решението си от 1-ви март, с оглед на това, че има широк отзвук сред обществеността.

Еколозите одобриха последното решение на министерството. Любомир Костадинов от организацията коментира:

Това е положително развитие, не знам защо трябваше да се минава през този фарс. Все още очакваме да видим финалното решение, защото се видя, че за няма и 12 часа, позицията се смени четири пъти. Начинът, по който беше взето това решение и начинът, по който се отигра днес, показва не много чисти и адекватни действия, които все още ни притесняват и изпитваме някакви съмнения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна