Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт "Сервантес" представя вечери на интересния свят на сефарадските евреи

Съвместно с Организацията на евреите в България "Шалом“ в Институт "Сервантес" се провеждат вечери на интересния свят на сефарадските евреи.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт "Сервантес" в София, обясни какво включват тези вечери на сефарадските евреи:

Вчера представихме два филма – български и копродукция между Босна и САЩ. Българският филм се казва "Софийският ладино клуб“ и той разказва за преживяванията на наследниците на сефарадската култура и на ладино клуба, който съществува в София. Другият филм се казва "Оцелял заради езика", който разказва съдбата на един босненец, който оцелява през Втората световна война благодарение на това, че говори ладино езика. И двата филма говорят за наследството, което имаме от този език, наречен ладино. За мен това е много важно, защото това е част от наследството от Испания. За Балканите това е много важно, защото трябва да припознаем, че на Балканите има още един език и той е ладино езикът, езикът на сефарадските евреи.

Днес ще бъде представено списанието "La Estreya“ - списание за еврейска история, изкуство, култура, което се издава в България. Входът ще бъде свободен до запълване на залата.

Цялото интервю с Хавиер Валдивиелсо можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна