Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата на Зоран Георгиев Mission:Failed се открива утре в София

Зоран Георгиев, "Невидим небостъргач", 2014
Снимка: личен архив

„Мисията:провалена“ е озаглавена изложбата на Зоран Георгиев, която се открива утре в Галерията на Института за съвременно изкуства в София. Тя е резултат от неговата шестседмична специализация в международната програма за студийната работа в Ню Йорк като носител на наградата за съвременно изкуство „База“ за 2014-а година.

Ще бъда много доволен, ако всеки човек си извлече поука от изложбата „Провалена мисия“. Моята идея беше, че успехът се гради на провал, на опити. В изложбата съм сложил опити, които са направени като обект на изкуството. Не трябва да мислим за бъдещето чрез минали славни времена. Да бъдем горди с нашите лични постижения и с това, което искаме да променим, а не да бъдем горди с постиженията на царете и хановете от едно време.

Яра Бубнова от Института за съвременно изкуство, който е инициатор на конкурса „База“, съвместно с фондацията за гражданско общество на САЩ и Софийска градска художествена галерия, коментира идеята за изложбата така:

Иронията от заглавието се усеща. Тя не е сладка. Названието на изложбата е маркер за много от нещата в нашето общество. Как надеждите, оптимизмът и обещанията много често повтаряни в обществото от политици, медии, професионалните гилдии могат да се провалят.

Цялото интервю на Ирина Недева със Зоран Георгиев и Яра Бубнова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна