Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Хекинг: Резултатите от изборите в Холандия са сериозен удар по популистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Разрасналият се до европейски мащаб дипломатически скандал между Холандия и Турция очаквано повлия върху резултатите от парламентарните избори в Холандия, които се състояха тази седмица. Мнозина политически наблюдатели очакваха, че жлъчните нападки от Анкара ще подействат като вятър в платната на крайно десния популист Герт Вилдерс. Именно неговата ислямофобска „Партия на свободата“ на моменти дори водеше в допитванията. Грубият тон на Турция по адрес на Холандия обаче донесе по-убедителна от очакваното победа на министър-председателя Марк Рюте и неговата консервативна Народна партия за свобода и демокрация.

За предаването „Събота 150“  по „Хоризонт“ Клаус Хекинг, немско-холандски журналист, автор на авторитетното списание „Дер Шпигел“, коментира:

Резултатите от изборите в Холандия са сериозен удар по популистите. Хеерд Вилдерс е все пак един от първите крайно десни политици в Европа, идейният баща на популистите, ако щете, който от поне 7-8 осем години привлича все повече и повече привърженици със своите идеи. Той наистина вярваше, че на изборите тази седмица ще бъде победител. Това - слава Богу - не се случи. Казвам „слава Богу“, защото този човек, според мен, е опасен и непредвидим.

Марк Рюте извади голям късмет с конфликта с Турция, защото благодарение на него успя да влезе в ролята на баща на нацията, на защитника на всички холандци. И именно това развитие на нещата доведе до категоричната победа на Марк Рюте.

Според журналиста дипломатическият скандал с Турция не е бил надценен при анализа на изборните резултати:

О, не, в никакъв случай! Вижте, как реагираха холандците! Аз имах възможността да говоря с много хора на улицата. Те са безкрайно обидени и засегнати от изказванията на Ердоган.

Погледнете историята: именно Ротердам, градът, от където започна този конфликт с Турция, е бил сравнен със земята през Втората световна война. И когато турският президент нарече ротердамците „нацистки останки“, то това е дълбока обида, която не се забравя лесно. И за това холандците се обединиха и подкрепиха министър-председателя си.

Голбямата подкрепа на холандците за евроскептика и ислямофоб Вилдерс Клаус Хекинг обясни така:

Икономиката отново върви нагоре, след кризата преди няколко години. Премиерът Рюте и коалицията му със социалдемократите проведоха редица социални реформи. Една от тези реформи беше вдигането на възрастта за пенсиониране. Оспорвано беше и вдигането на потребителската такса в здравеопазването. Това, естествено, не се хареса на всички в Холандия , особено на социално слабите хора. Те автоматично се сравняват с бежанците, които прие Холандия, и упрекват правителството, че мигрантите получават редица социални услуги безвъзмездно. Вилдерс, естествено, използва тези настроения по време на предизборната си кампания. За това в програмата си той обещаваше, че ще отмени социалните  реформи на Рюте. Освен това обещаваше, че с парите, които Холандия дава за мигрантите, ще подпомогне холандците, защото мигрантите ще бъдат изгонени от страната.

Изборите в Холандия бяха спечелени от десните партии. Три от четирите най-големи партии в парламента са десни. Освен това и трите успяха да спечелят повече места в парламента в сравнение с предишните избори. За разлика от тях, левица загуби, при това катастрофално. Единствените победители са Зелените от партията „Грюнлинкс“, но спечелените от тях места в парламента са значително по-малко, отколкото социалдемократите загубиха. Т.е. гласове на социалдемократите са прелели към десните партии.

Онези социални реформи, за които стана дума, всъщност ощетиха избирателите на Социалдемократическата партия, която като коалиционен партньор бе принудена да подкрепи решенията на правителството. Социалдемократическата партия е една от традиционните партии в Холандия, която много често е била в управлението на страната. Така че нейният срив е наистина сериозен.

Хекинг коментира, че  след убедителната победа на Народната партия, премиерът Марк Рюте ще има нужда от подкрепата на само още три партии, за да състави кабинет, а в парламента влизат много десни партии,

Рюте има привилегията да избира между пет потенциални коалиционни партньори. Вероятно премиерът ще се коалира с християндемократите, с либералите и с една малка християнска партия, която също изповядва консервативни възгледи. Т.е. става дума за една дясноцентристка коалиция, която ще поеме управлението в Хага. Според мен, това правителство ще е много стабилно, защото Рюте успя да спечели сравнително убедително изборите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна