Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Георгиева: В Европа много хора избират дестинация за пътуване заради културния туризъм

Снимка: wikipedia.org
Във Велико Търново днес се открива международното туристическо изложение "Културен туризъм". Eдна от силните страни на България е, че страната ни не е нова и нeпозната  за чужденците, а от друга страна все ощe не е толкова експлоатирана, както широко известните дестинации в Европа. Това е мнението и на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Тя обясни какъв вид туризъм предпочитат българите и чужденците:
 

Шест тенденции за 2016 година за това как се избират дестинациите, една от които изборът на дестинация се определя основно на културни забележителности. Друга тенденция, което се откроява е специалните оферти всъщност и двете тенденции биха много добре да се съчетаят като мотив за пътуване. Според изследване на Евробарометър за 2016 година, 47% от пътуващите казват, че са посетили дадена дестинация заради културата и хората.

Въпросът с нагласите на българските туристи по данните на Евробарометър културата като мотив за предприемане на пътуване е била посочена сред 10% от анкетираните в България, но всъщност културно-историческия туризъм, аз бих посочила ролята му, на първо място, като цел на пътуване, която много добре допълва останалите видове туризъм.

Ирена Георгиева каза и как се е развил туристическият продукт на нашата страна:

Тенденцията е към все по-богато представяне на културно-историческите забележителности на страната ни и разгръщането на портфолиото на културния туризъм. Промяната на политиката на държавата е в това, че се фокусираме върху онези културно-исторически забележителности, в които България може да бъде известна както пред европейските туристи, така и пред целия свят.


Интервю на Мила Младенова с Ирена Георгиева можете да чуете от

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна