Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще търси съгласие от 28-те правителства за отваряне на пазара на оръжейна техника

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) ще търси съгласие от 28-те правителства за отваряне пазара на оръжейна техника и по-ефективно харчене на пари в отбраната. До две седмици институцията ще одобри законодателен план, който ще позволи съвместно закупуване на оборудване за армиите на няколко държави едновременно, както и общ фонд на Европейския съюз за инвестиции в разработките на военната индустрия.

Докато в НАТО спорът е кой колко пари харчи от бюджета си за отбрана, Евросъюзът търси начин всяко евро да отива по предназначение. В момента в Европа има повече производители на хеликоптери, отколкото правителства, готови да ги закупят. Взети заедно, 28-те членки на ЕС влагат 227 милиарда евро годишно, но заради масовото дублиране на военна техника, резултатът е в пъти по-лош от този в САЩ и води до недостиг на военни способности, обясни заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен:

80% от военните поръчки се правят на национално ниво. Представете си какво би станало, ако 80% от продаваните коли в Холандия например се произвеждат в същата държава. Тогава едва ли европейската автомобилна индустрия щеше да е толкова успешно развита, колкото е днес. Затова трябва да отворим пазара за оръжейната индустрия. 

След заседание на комисарите беше решено идните седмици да се задейства системата за колективни обществени поръчки.

Сътрудничеството в отбраната вече е разрешено от договорите на Съюза, но досега правителствата не са желаели да го приложат:

Първо ни трябва политическа воля, допълни Катайнен.

Ако страните разберат, че сегашното положение е икономически неустойчиво, те заедно трябва да решат кой от какво има нужда и да го закупят заедно, за да спестят пари.

Хиляди мъже и жени в униформа служат под флага на ЕС в 16 военни и цивилни операции по света, каза върховният представител по външната политика Федерика Могерини.

За тях ще е по-лесно, ако националните им армии ползват еднакви или сходни отбранителни способности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна