Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капоейра изправя на крака полупарализиран младеж

Снимка: личен архив
Как бойно изкуство може да изправи на крака и да мотивира тежко пострадал млад човек - историята на Валентин Димитров е нагледен пример за възможностите на тялото, направлявано от силен дух.

В 11-и клас момчешко спречкване преобръща живота му. На рожден ден на свой приятел Валентин и още едно момче се сбиват. Малко по-късно лявата половина на тялото на Валентин блокира.

Следва сложна мозъчна операция в Хелзинки и дълга рехабилитация.

Шокът е огромен, но спортният хъс и волята да се справи отвеждат Валентин в залата по капоейра - бразилско бойно изкуство с африкански произход, което съчетава елементи на танц и акробатика.

Валентин започва да тренира успоредно с рехабилитацията. След време се научих това, което правят другите, да го правя наравно с тях и почти нямам проблеми да правя упражненията, дадени на тренировката, сподели той в предаването "Хоризонт до обед".


В такива ситуации не може да се очаква 100% възстановяване на функцията, но може да се постигне да си върши ежедневните задачи, поясни неговият рехабилитатор Виктор Николов, който е от Македония:

Капоейра помага на Валентин да подобри съществено и походката си, а случаят с възстановяването му се разглежда на семинарите по кинезитерапия. Сега той е на 23 години.

Още за историята на Валентин слушайте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна