Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София диша" - тази година още в края на юни

Градският фестивал „София диша“ отново ще освободи от движение централни улици в града, за да отвори пространство за изкуство и култура.  Традиционно фестивалът се състои всяка неделя от месец август, като миналата година обхвана зелени зони и паркови пространства около локациите си. Тази година обаче фондация „София Диша“ и Столичната община организират летния фестивал в последните съботи и недели на месеците юни и август – 24 и 25 юни и 26 и 27 август 2017 г. Идеята е, по този начин, да се разшири и разнообрази обхватът на фестивала и да се впише в активната културна програма по подготовката на започващато през 2018 г. председателство на Съвета на Европа в България.

Изпълнителният директор на фондация "София диша" Суни Данаджъ заяви пред Радио София, че фестивалът е една добра възможност хора от изкуството да покажат своите творби не само пред столичани, но и пред много туристи. Творческата програма в юнското и августовското издание е различна, посочи Данаджъ и призна, че след като години наред организаторите са мечтаели да поканят за участие Котарашки, сега това ще стане факт още във фестивалните дни през месец юни.

Тази година остават обичайните зони - детска, спортна, творческа, релакс и базар, като в детската зона ще бъдат включени ателиетата за деца, които са с вход свободен. Ще бъде въведена и нова зона "България", в която ще бъдат включени българските традиционни занаяти, музика и танци.

Каузата на фестивала "София диша" е да бъде демонстрирано отношение към града, в който живеем, и да покажем отношение към артистите, които се представят, подчерта Суни Данаджъ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна