Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Иванова: Резултатите от съдийския вот за ВСС може и да бъдат обжалвани

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Според Иванка Иванова от правната програма на "Отворено общество" гласуването за нови членове на Висшия съдебен съвет с електронната система все още остава. Още преди изборите от неправителствения сектор имаше предупреждения за опасността от спекулации. След последния вот вчера – за съдии, Иванова прогнозира обжалване на резултатите:

По отношение на гласуването с електронната система, съмненията тепърва трябва да бъдат разсеяни. Просто излезе една известна разлика в подреждането на кандидатите, според гласуването с електронната система и гласуването с хартиените бюлетини, и то трябва да може да бъде обяснено. Мисля, че е вероятно да видим обжалване на избора и да трябва съдебен орган да се произнесе върху резултатите.

Иванова поясни:

Доколкото разбрах, в нашата система за електронно гласуване не е вкаран един основен модул, който присъства в електронните правителства в други държави. Доколкото съм запозната с тази практика, там има предвидена възможност всеки, който е подал вече гласа си, след неопределен период от време, да провери как точно лично неговият глас е отчетен. Такъв елемент не е вкаран в системата и предполагам, че законността ще се провери, ако се стигне до такъв момент, чрез проверка на тези сорс кодове, които са раздадени на всеки магистрат. При всички случаи ми се струва, че е необходимо да има някакво произнасяне по валидността на избора с електронната система.

С приключилия късно снощи избор на съдиите изцяло е попълнена професионалната квота в следващия Висш съдебен съвет. Освен шестимата съдийски представители, част от 11-членната професионална квота в новия съдебен кадрови орган са и петимата представители на прокурорите и следователите. Предстои парламентът да избере с квалифицирано мнозинство останалите 11 членове на Съвета.

Още можете да чуете от интервюто на Силвия Великова с Иванка Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна