Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Гяурова: Депутатите да търсят реална връзка с кандидатите за ВСС, а да не разчитат само на медиите

Днес е крайният срок за издигане на кандидатури от квотата на Народното събрание за членове на следващия Висш съдебен съвет

Снимка: БГНЕС

Днес е крайният срок за издигане на кандидатури от квотата на Народното събрание за членове на следващия Висш съдебен съвет. На сайта на парламента вече фигурират 16 имена на кандидати за членове на Съвета -  БСП издигат шестима, ГЕРБ – петима, а Обединени патриоти и ДПС по двама и Воля – с една номинация. От тук нататък започва пресяването, за да се стигне до 11 членове, които парламентът трябва да изпрати в новия ВСС.

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова, която изтъкна, че въпросът как точно са избрани номинираните магистрати, е останал без отговор. Защото не е без значение как се е стигнало до тези конкретни имена, отбеляза Гяурова и допълни:

Това, което може да се каже за кандидатурите, които са изнесени до момента - тези 16 кандидатури, са три неща. Първото, което вече споменах, не е прозрачен процесът на номиниране. Имаше в началото един призив от страна на ГЕРБ да се представят, да се включат други юридически среди, но някак той остана без последващи действия. Тази проактивност, за която ние и други колеги говорихме, всъщност остана само в рамките на едно интервю, дадено от господин Данаил Кирилов.

На следващо място по отношение на самите номинации виждаме, че отново те са в стил 4-4-2, ако мога да направя такова сравнение. Вижда се, че е запазено квотното, имам предвид на политически принцип, разпределение. В случая прави впечатление, че поне до момента тези 16 всъщност са по-малко от двама души за позиция, тоест конкуренцията е минимална, което е още един сигнал, че разпределението вече е направено.

И третият много важен елемент до момента, това са мотивите, с които тези кандидати са номинирани. Неслучайно на няколко пъти ние и други колеги сме споменавали, че е много важно да се видят мотивите, защото те също биха осветлили в някаква степен именно процеса, чрез който се е стигнало до конкретната кандидатура.

Според Гяурова съображението, изтъкнато от някои от партиите, че ще се номинират кандидати за ВСС, които да не са част от линията на противопоставяне Панов-Цацаров, е безпредметно. Тя смята също, че някои от кандидатите са противоречиви. По отношение на мотивите, които са посочени за част от номинациите, тя коментира:

В случая при мотивите и наблюдаваме  - от такива, които са по-кратки от едно туитър-съобщение. За хората, които не знаят, един туит има 140 символа, до такива, които са преписани от атестационния формуляр на съответния магистрат и становището на административния ръководител, което не прави чест нито на депутатите, в интерес на истината така е обидно и за самият кандидат. Това означава, че всъщност съответните имена по някакъв начин или са били спуснати, или са били дадени на самите депутати с готовия наръч документи, без изобщо да е имало един такъв реален процес на търсене на най-подходящия кандидат за член на ВСС от парламентарната квота.

Депутатите да търсят реална връзка с кандидатите, препоръча още Гяурова:

Да се опитат да научат повече информация от тях, а не само през медиите и не само през търсачките, а през една реална комуникация, която може би трябва да стане дори и преди самото изслушване в правната комисия.

Има достатъчно време за депутатите да се запознаят с тези хора и да разберат техните реални качества и да направят реална преценка за тях, която да бъде извън публикуваното в медиите, защото това ще им даде възможност и на самото изслушване те да задават адекватни въпроси.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна