Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха ЕС – Япония ще се състои в Брюксел

ЕС и Япония официално ще заявят решението си за подписване на търговски договор

След подписването на споразумението СЕТА с Канада Евросъюзът (ЕС) е на път да отвори пазара си към още една от най-големите световни икономики – японската.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе ще обяви официално политическото решение заедно с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Япония е вторият по обем търговски партньор на ЕС в Азия след Китай, като общият търговски обмен между двете страни възлиза на 125 млрд. евро през 2016 година. Японските инвестиции в Европа обаче са значително по-малко, отколкото европейските вложения в Страната на изгряващото слънце.

Брюксел се надява да стимулира бизнеса, работните места и износа на европейската индустрия за японския пазар благодарение на отпадането на митническите тарифи и синхронизиране на производствените стандарти.

Преговорите на експертно ниво се водят вече 4 години, но не са приключили. Затова днес лидерите ще обявят само принципно политическо намерение, но тепърва трябва да уточнят кога търговският договор ще бъде подписан.

Финалните детайли още не са известни, но Еврокомисията твърди, че както с Канада, така и с Япония ще има специален инвестиционен съд за защита на инвеститорите, ако арбитражните съдии ще бъдат под обществен контрол. Обещава се също да не се занижават стандартите за качеството на храните и околната среда.

Очаква се европейската автомобилна индустрия да извоюва няколко години преходен период, преди японските коли да започнат изцяло да се продават без минтически такси на пазара у нас. От срещата трябва да стане ясно също дали търговското споразумение ще бъде със смесени компетенции и дали ще се ратифицира от националните парламенти на всички държави.

Преди срещата с представителите на ЕС японският премиер Шиндзо Абе ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на фона на последните ракетни опити на Северна Корея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна