Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напредък по водещите въпроси около Брекзит след втория кръг преговори в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По нито един от водещите въпроси около Брекзит няма напредък след втория кръг преговори в Брюксел, стана ясно от главните преговарящи. Екипите на двете страни работиха в продължение на четири дни в сградата на ЕК и обещаха сближаване на позициите в следващия кръг разговори в края на август. 

ЕС остава неотстъпчив за запазване компетенциите на Съда в Люксембург по отношение правата на живеещите във Великобритания европейци и на британците, пребиваващи на континента.

Това не е политически, а юридически въпрос - обясни главният преговарящ Мишел Барние:

Ако правото на ЕС продължава да се прилага, то само Европейският съд може да го тълкува. Длъжни сме да гарантираме тази защита на гражданите.

Фундаментални са разногласията за правото на пребиваване на бъдещи членове на семействата, както и за преноса на някои социални права от едната в другата държава, допълни французинът.

Британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис коментира:

Съгласни сме, че е нужна правна яснота за гражданите на Обединеното кралство и ЕС, но очевидно имаме различни виждания как да я постигнем.

Европейският преговорен екип не е бил удовлетворен от яснотата на британската позиция за различните финансови задължения, които Лондон е готов да изпълни към бюджета на Европейския съюз. Дейвис заяви, че не признава термина "нетни плащания“ към бюджета, но обеща страната му да изпълни международните си ангажименти. Стана ясно, че по статута на Северна Ирландия е имало само дискусия, но не и преговори по същество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени