Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди български младежи заминават да учат в университети в чужбина

Снимка: БГНЕС

Българските младежи избират най-различни университети по света. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Денис Олегов, който ще учи в Москва, и Александрина Димова, която е избрала университет в Абу Даби, разказаха защо са избрали именно тези дестинации:

Никога не съм имал някакви колебания относно това къде искам да уча, защото съм от руски произход и винаги съм искал да живея в Русия, да я опозная, тъй като много хора казват, че там е страхотно, други казват, че там е ужасно, но искам да изградя собственото си мнение за това как се е развила тази страна, да видя какво е качеството на образование там. Никога не бих отишъл да уча в Англия или Америка, просто имам прекалено различни възгледи за живота от тези на хората там и мисля, че няма да се аклиматизирам достатъчно добре. Приет съм във Висшата школа по икономика със специалност "Международни отношения“, макар че винаги съм искал да работя като спортен журналист, сподели Денис.

Първоначално не бях планирала да отида да уча в Абу Даби. Процесът на кандидатстване беше доста дълъг. Аз спечелих една стипендия, с която кандидатствах в Американския университет в САЩ. След това участвах в международната олимпиада на Висшата школа по икономика. Станах лауреат по психология и там ми предложиха място, но в крайна сметка Абу Даби ми хареса най-много, а и университетът там е американски, разказа Александрина.

Цялото интервю с Денис Олегов и Александрина Димова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени