Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Тодоров: По-оживено е в нашите градове и туристически дестинации този сезон

И. Найденова: Ниските цени, които дават авиокомпаниите, понякога крият известни рискове

Снимка: БГНЕС

Туристическият сезон у нас стартира доста по-късно поради не много доброто време, така че нямаше много туристи, характерни за други сезони по това време. Това посочи в предаването ни "12+4" преподавателят по туризъм гл. ас. д-р Димчо Тодоров, който е и председател на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ).

Малко или много, все пак сезонът е в разгара си, така че нека не говорим, че няма да бъде успешен, но все пак проблемите са много и от нискотарифен туризъм, според мен, трудно ще излезем по много причини,
добави д-р Тодоров, както и посочи някои от тях:

Първо, поради много голямото презастрояване и скупчване на територии и бетониране на основните наши курорти и туристически места.

Второ, инфраструктурата не ни е добре. Всеки ден гледам пътя Слънчев бряг – Поморие как се чака с часове, като това се вижда всяка година от управляващите и не се вземат мерки. Трето, мога да повдигна въпроса относно здравеопазването на туристите, с който осезателно се сблъсках лично, което е много далече от европейската практика.

По-оживено е в нашите градове и дестинации, подчерта още председателят на БАЕТ, според когото не само тези компании, които докарват туристи, а и ние да предоставим по-добри условия, където те да се чувстват комфортно, където да има заведения за хранене, инфраструктура, която е подходяща, невисоки нива на престъпност, което ние имаме, между другото.

Плюсовете са видни – добро море, нямаме хищни риби, когато говорим за масовия ваканционен морски туризъм, който формира една голяма част от приходите за бюджета, както и планини, много добри, а и места за излети, за разходки, за екскурзии. Подходяща, бих казал, много добра база хотелиерска, настанителна, но от тук нататък има и много "но", добави гл. ас. д-р Димчо Тодоров.

От своя страна българите все по-често избират самолетни пътувания с цел почивка и ваканция. През лятото европейските страни са лидер при почивките на българите, които са избрали да пътуват със самолет. Италия и Испания са най-предпочитаните дестинации заради големия брой програми на туроператорите и големия брой директни авиолинии.

Дължината на почивката обикновено е 7 дни. През летните месеци за екскурзия се предпочитат северните части на Европа и Скандинавските страни, а през студените месеци се избират топли дестинации като Дубай, Малдиви, Бали, Пукет и Куба.

Един от основните фактори за избор на дестинация е достъпността на тази дестинация от гледна точка на транспортната свързаност, обясни Ирина Найденова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

Тук при избора това е наличието на достатъчна информация за възможностите за практикуване на различни дейности по време на пътуванията. Разбира се, периодът на пътуване също влияе – празници, ваканционни периоди, и не на последно място, бих очертала сигурността както на дестинацията, така и на предпочитания доставчик на това.

Ранните записвания дават възможност за различни отстъпки, добави Найденова, както и обясни в кои случаи авиокомпаниите дават ниски цени и кога те крият известни рискове:
В неатрактивните периоди, в които дадено направление няма достатъчно желаещи туристи или дъждовни периоди по далечни дестинации, или много горещото време, което не е подходящо за пътуване, и хората, закупили самолетни билети на изключително антрактивни цени по тези дестинации, след това установяват, че част от тези билети не могат да ги използват, защото периодите на пътуване са изключително неатрактивни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна