Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни с нов медал на Световното в Италия

4
Снимка: БФ Художествена гимнастика

Бронзов медал за ансамбъла в съчетанието с три топки и две въжета на световното първенство по художествена гимнастика в Пезаро (Италия).  Момичетата на Весела Димитрова - в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева изграха по блестящ начин композицията си и показаха класата си.

Оценката от 18.600 точки  им отреди третото, въпреки подадената от треньорския щаб контестация. Молбата за преразглеждане на оценката  не беше приета от съдиите и българките запазиха позицията.

Първото място и златния медал спечели петорката на Русия с оценка от 18.900 точки. Второто място остана за тима на  Япония с резултат от 18.650 точки.

Във финала с пет обръча световните ни вицешампионки допуснаха леки гришки, които ги лишиха от нов медал. Дебютантките ни в шампионата на планетата получиха за изпълнението си оценка от 18.250 точки, която ги остави извън почетната стълбичка - 4-та позиция. Тройката оформиха, домакините от Италия с 18.900 точки, Русия с 18.700 точки и Япония с 18.600 точки.

Така България завърши на четвърто място в класирането по медали с един сребърен (многобоя за ансамблите) и два бронзови (Невяна Владинова във финала на топка и ансамбъла във финала с топки и въжета).

По време на церемонията по закриването президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева получи от президента на  международната централа Моринари Ватанабе флага на организацията, тъй като през 2018-та, след 31 - години,  България ще посрещне световния елит. Последният светововен шампионат на който страната ни беше домакин  се проведе през  1987 година във Варна.

Обобщение на представянето на нашите момичета в Пезаро слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени