Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенен салон на изкуствата в Пловдив

Н. Славов: Съединението е един от малкото актове, чрез които българинът решава собствената си съдба

Съединението е един от малкото актове, чрез които българинът се опитва да реши собствената си съдба, и го е направил, коментира за БНР писателят Недялко Славов - един от най-ярките, най-интересните и впечатляващи творци в българската литература през последните години:

Всичко друго е резултат на международни актове, конференции, в които са местени граници, създават се умишлено огнища на напрежение… Аз особено уважавам този празник, но си мисля, че най-важно е съединението вътре в самия човек, защото сега има тенденция човекът вътрешно да се разделя. Това е един празник, който ме изпълва с българска, национална, патриотична гордост.

Недялко Славов е и организатор на Есенния салон на изкуствата и на Европейски писателски срещи в Пловдив.

Вчера вечерта Пловдив беше представен един голям изключителен румънски писател Мирча Картареску, а поводът за визитата е именно участието на румънския гост в тазгодишното издание на „Европейските писателски срещи“.

Той е едно от големите имена на съвременната румънска и европейска литература. Той е автор на 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика и е превеждан на 22 езика. У нас са излезли неговите сборници и романи "Носталгия", "Защо обичаме жените", "Ослепително. Лявото крило", "Ослепително. Дясното крило", както и интегралното издание на трилогията "Ослепително". Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга "Соленоид".

Той казва, че, пишейки, се опитва да разбере себе си. В интервю за „Преди всички“ и „Точно днес“ румънският писател обаче признава, че още не е успял да постигне това и цитира Сократ:

Мисля, че човекът, който най-добре е изразил това е Сократ, който казва: „Знам, че нищо не знам“, но наистина е много важно да знаеш това нещо. Накрая на хилядите страници, които съм написал, зная и аз, че нищо не знам за себе си, но знам, че пътят, който ме доведе до този извод, си заслужава пътя.

Всеки един писател носи в себе си мъжкото и женското и това му помага да разбере двете гледни точки, споделя писателят:

Проявявам голямо разбиране и обич към жената и смятам, че те са най-добрата част на човечеството и по някакъв начин са гаранция за човешката цивилизация. Ние мъжете сме прекалено пълни с хормони, за да бъдем гаранция за каквато и да е цивилизация.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Спас Крайнин с Мирча Картареску и интервю на Ирина Недева с Недялко Славов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна