Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Иванов: Не трябва да бъдем спокойни с отчитането на по-слаб миграционен натиск

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към нашата страна

Проф. Анна Кръстева: За първи път чуваме за интеграция. До момента не се говореше за това

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към нашата страна, но това не трябва да ни успокоява, стана ясно от данните, които бяха оповестени на конференция на тема "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси". Важни данни бяха оповестени за работата на службите у нас и Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Приоритетите на Българското председателство в областта на вътрешните работи и повишаването сигурността на гражданите на ЕС, както и по-ефективното управление на миграционните процеси с фокус върху по-голям процент на връщане на гражданите към държавите на произход – това е една от целите, които си поставя кабинетът, службите за сигурност, Гранична полиция, МВР. В момента най-голямата миграционна заплаха за нас остава Турция. Това съобщи Стоян Иванов, заместник-директор на Гранична полиция. Той подчерта, че сме предимно транзитна страна, като най-вече бежанците се опитват да преминат българо-сръбската граница:

Двустранното сътрудничество е много важно, защото това, което се случва на територията на Република Турция - над четири милиона официално регистрирани бежанци, могат да бъдат пропуснати във всеки един момент, затова от изключително значение са двустранните връзки между България и Турция, както и комуникациите ЕС – Турция. По никакъв начин не трябва да бъдем спокойни с отчитането на намаляване на миграционния натиск.

България носи отговорност за сигурността на една от най-чувствителните граници на ЕС, като се следи внимателно въвеждането на системите за наблюдение.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Анна Кръстева, основател на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, обясни:

Виждаме вече европейското председателство да прави малки чудеса. Едно от тях е този по-реалистичен, по-конструктивен и по-позитивен начин да се говори за миграция – нещо, което почти не бяхме чували през последните години. Вече чуваме за намаляване на потока, нещо, което специалистите знаем, но обикновено сме облъчвани с обратни данни. За първи път чуваме за интеграция. До момента не се говореше за това.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниел Инков и интервюто с проф. Анна Кръстева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени