Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Изданията в Румъния съобщават, че страната има най-голям ръст на военните разходи сред всичките 29 членки на НАТО в периода 2010-2017 г. Вестник Адевърул уточнява, че тази година за отбрана Букурещ е похарчил 3,6 милиарда евро. Това е със 150 процента повече спрямо 2010 г. и е двойно повече от разходите за отбрана на Унгария и България взети заедно, отбелязва изданието.

В гръцките издания: Финансовият министър Евклидис Цакалотос защити решението на правителството да увеличи данъците за средната класа, пише Катимерини. Изданието допълва, че целта на мерките е да се намали данъчното бреме за хората с по-ниски доходи. Цакалотос определи действията като "необходимото зло".

Нюз Ин информира за предстоящата визита на турския президент Реджеп Ердоган в Атина. Като акцент в разговорите медията посочва възможностите за разширяване на икономическите отношения между Гърция и Турция. Вицепремиерите на двете страни са обсъдили посещението на турския лидер, като от гръцка страна Янис Драгасакис е изтъкнал необходимостта от по-нататъшно развитие на двустранната търговия и инвестициите. Той е изразил задоволство от факта, че тази година гръцкият износ за Турция се е увеличил.             

Според в. Катимерини поканата за визитата на Ердоган в Атина е била връчена по време на неотдавнашното посещение на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Анкара. Там преди седмица той имаше срещи с политическото и държавно ръководство на Турция. Изданието уточнява, че турският президент се очаква да посети гръцката столица между 20 ноември и 10 декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени