Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаосът в паметта ни е фатален за бъдещето на държавата

Не познавам други народи с толкова объркан исторически календар, казва историкът проф. Пламен Митев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Историческият календар трябва да се съобрази с хода на събитията – както и когато са се случили. В българския вариант това не е факт, а цари пълен хаос в определянето на знакови дати от историята. Проблемът може да изглежда маловажен, но има своето значение за формиране на определен тип възпитание, отношение към миналото, историята. Това е уважението към нашите предци… – твърди проф. Пламен Митев.

Да, не може да се поглеждат с безразличие фрапиращи конфликти в историческия календар на България, като тези с рождението и обесването на Васил Левски, с рождението и смъртта на Христо Ботев… Или кога точно да празнуваме 3 март или 6 септември? Още в началото на 90-те години професори по история се обръщат към народните представители за премахването на хаоса в българския исторически календар. За жалост, реакция няма и до днес, а объркването продължава с наслоявания, които демотивират младите поколения, които изучават българската история.
Необходим ли е ясен поглед към историческия календар на България или с лекота ще оставим идващите поколения да се съмняват в съществени за историята ни дати? Какви психологически модели се оформят в съзнанието и поведението на българина, вследствие на объркания календар и кой има полза от това? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна