Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Липсата на интерконектор с Гърция е единствената техническа пречка да имаме азерски газ

Снимка: БГНЕС

Азерският газ може да дойде през 2020 година и това дори е желателно. Това заяви за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" енергийният експерт Илиян Василев, който изтъкна, че снабдяването с газ от Азербайджан е функция на изграждането на интерконектора с Гърция, където за тази цел вече е резервиран капацитет:

Нещата се развиват! Не би трябвало да има някакъв особен проблем. Търговете вече са обявени. Първият търг - за инженер-архитект вече е обявен. Вторият - за доставка на тръбите - също. Очаквам в края на февруари до началото на март да бъде обявен търгът за изпълнител на проекта.

В момента потреблението на газ в България не расте с темповете, които да позволят на "Булгаргаз" да пласира допълнително 1 милиард кубика, без това да наруши задълженията ѝ по договора с "Газпром". Това е моето най-голямо притеснение – че, тъй като "Булгаргаз" не е твърде активен търговец както на пазари и с клиенти извън сегашните, извън България, много хора в тази компания с неохота гледат на този газ, тъй като ще им създаде проблеми.

Договорът с Азербайджан е доста изгоден и дори по-изгоден от този с "Газпром", смята Василев:

Винаги ще се намери някой, който да купи този газ от "Булгаргаз", но това няма да бъде ефектът, който е търсен с диверсификацията чрез Южния газов коридор.

Страната ни би трябвало да се поинтересува от участие в проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис, ако не като участие в строителството, то поне като възможност за резервиране на капацитети, допълни Василев. Той е на мнение, че "Булгаргаз" има относително малко време, за да се преструктурира, преди да бъде заплашена от изчезване заради навлизането на нови, по-гъвкави играчи на пазара у нас. Василев е на мнение, че повишаването на цената на тока крие рискове от отключване на инфлационни процеси.

Енергийният експерт Пламен Димитров също е категоричен, че няма технически пречки азерският газ, който според него е единствената алтернатива на доставките в средносрочен план, да дойде в България, освен липсата на интерконектор с Гърция.

Министърът на енергетиката Петкова каза, че тя много се надява в самия край на Българското председателство да бъде направена и първата копка на интерконектора. Тук въпросът опира до това, че България не е сама в този интерконектор. Българската страна държи само половината от тази тръба, а другата половина е собственост на един гръцко-италиански консорциум. Обезпокоителното е, че от страна на този консорциум няма реципрочни действия за строителството на интерконектора на гръцката територия. Оттам биха могли да дойдат проблемите. Тук въпросът според мен вече е и често политически, а не само икономически. Гърция няма кой знае какъв търговски интерес, защото най-вероятно интерконекторът, поне на първо време, няма да бъде на печалба, предвид това, че не може да бъде запълнен изцяло. Той е изключително важен обаче за българската енергийна сигурност. Нормално е гръцката страна да не се интересува от българската енергийна сигурност, а от това да има някакви печалби. Другият партньор е италианска фирма, контролирана изцяло от френска, която е стратегически партньор на "Газпром". 

Пламен Димитров смята, че кабинетът е решен да завърши интерконектора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна