Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионална фотоизложба представя българското фолклорно наследство в Будапеща

Цветан Томчев
Снимка: БГНЕС

Българският културен институт в Будапеща е домакин на фотоизложбата „Древни традиции и обичаи от България". Това е второ представяне на изложбата извън България след първото в Москва през миналата година. Следващият адрес на пътуващата изложба е Рим, готви се и представяне в Лондон.

Това е първа сборна изложба на младата Асоциация на професионалните фотографи в България и представя в унгарската столица малка част от огромното разнообразие на българските фолклорни традиции - в 30 фотографии на 14 автори. 

В предаването "Нещо повече" фотографът Цветан Томчев обясни:

Това е и нашето послание - да популяризираме извън България тази грамадна култура, която носим и пренасяме, предаваме от поколение на поколение българи. 

Като реверанс към съответната държава, в която сме, превеждаме придружаващите текстове на съответния език - там е казано кратичко какъв е този обичай, какъв е неговият произход - като цяло българската празнична народна система е езическа, от кой регион е. Приехме формулата в текста да се каже спрямо София къде е мястото, където е направен ритуалът, за да си го представят нашите гости, които не са българи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени