Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За природата, която става все по-мълчалива

БНР Новини

„Малки и големи истории за изчезналите животни“ е детска книга, която провокира децата не само да са любопитни, но и да носят отговорност. Разказва им легенди и факти за изчезнали видове – за гигантския лемур, за птицата додо от остров Маврициий, за гигантските бобри в Северна Америка и за хипопотама джудже от остров Мадагаскар, за гигантския броненосец, за Големия пингвин, който обитавал скалисти брегове между Северна Америка и Европа…
„Да послужи за инвентар и памет: такъв е амбициозният проект на тази хубава книга, всяка страница от която ви кани на пътуване във времето“, пишат Сесил Колен и Люк Вив от Националния музей по естествена история в Париж.
По думите им „днес природата е станала по-мълчалива“, замлъкнали са много чудати птици, изчезнали са зверове, за които дори не предполагаме, че някога са съществували. За други са останали само легендите - за европейския лъв, живял през Античността, но който изчезва с експанзията на гръцката и римската цивилизация в Средиземноморския басейн.
Книгите обикновено ни демонстрират, че светът е пълен с чудеса. Е, „Малки и големи истории за изчезналите животни“ прави друго – казва ни, че светът е бил пълен с чудеса… И трябва да си дадем сметка за това. А авторите Елен Ражкак и Дамиен Лавердюн разказват тези истории, като разчитат на много илюстрации, на комикси и на много хумор.
Гергана Рачева разказа в "Нашият ден" за „Малки и големи истории за изчезналите животни“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени