Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Ефектът с ареста на Саркози вероятно е търсен умишлено

Снимка: личен архив

"Ефектът с ареста на бившия френски президент Никола Саркози най-вероятно е търсен умишлено", заяви в предаването "Преди всички" Стефан Манов – председател на Обществения съвет на българите зад граница:  

"Вероятно ефектът е търсен. Вероятно има и други механизми, юридически, той да бъде изслушан. Нека припомним, че това не му е първият арест. Той беше изслушан в подобна юридическа схема по едно друго дело, в което е обвиняван за финансиране на кампанията си през 2012 година. По-скоро се търсят символни знаци, но и тук обвиненията са много тежки".

Манов коментира още: "Всъщност скандалът гръмва още между двата тура на президентските избори през 2012 година, където Саркози беше победен от Оланд, разкрит от разследващия сайт "Медиапарт", който публикува документ, датиран от 2006 от шефа на либийските тайни служби, в който става дума за около 50 милиона евро, договорени да бъдат дадени на Саркози за неговата предизборна кампания 2007 година. Тогава обаче все още елементите са много несигурно, но в следващите месеци и години започват да се трупат детайли, които в съвкупността си започват да натежават сериозно. Тогава, след отпадането на ембаргото, тежащо върху Либия през 2004 година, всички западни държави бързат да установят търговски отношения и да продават на Либия нещо. Франция продава Еърбърс-и, където е замесен един посредник френско-алжирски бизнесмен, който беше задържан преди няколко седмици в Лондон, Може би това е неслучайно, задържането на Саркози вчера, вероятно от там са излезли нови елементи, Имаме всички елементи на класически политико-финансов криминално-медиен скандал".

Манов коментира какво може да е обещал Саркози на Кадафи преди години:

"Вероятно възстановяването на имиджа на лидера Кадафи. Саркози го покани с огромни почести и Кадафи опъна своята знаменита палатка в двора на хотел точно срещу Елисейския  дворец. Нека припомним, че тогава беше и освобождаването на българските сестри, издействано от Сесилия Саркози и от Клод Геан, който е дясна ръка на Саркози през всичките тези години".

"Другото, което Саркози е обещал вероятно на режима, е някакво спокойствие, което обаче 2011 година видяхме, че беше прекратено. Всъщност интересното е, че първите разкрития идват в момента, в който Франция обявява, че ще подкрепи бунтовниците срещу либийския режим."

Стефан Манов смята, че бившият френски президент вероятно няма да остане в ареста, но посочи, че срещу него има и други разследвания. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна