Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнал Чевикьоз: Среща Турция-Русия-Иран показа решителност за решаване на конфликта в Сирия

| обновено на 07.04.18 в 11:09


Тристранната среща на президентите на Турция, Русия и Иран в Анкара е вторият "стълб" на процеса от Сочи и продължение на процеса от Астана за решаване на кризата в Сирия. Това посочи в интервю за предаването "Събота 150" турският дипломат Юнал Чевикьоз - бивш посланик в Азербайджан, Ирак и Лондон.

„Никой не очакваше голям пробив и той не се случи. Всеки от лидерите имаше възможност да изрази вижданията си за бъдещето на Сирия. Има съгласие около териториалната цялост на страната. Имаше и различия. Турция подчерта важността да не се прави разлика между терористичните организации, като президентът Ердоган посочи сред тях и кюрдските организации. Президентите Рохани и Путин обаче не споменаха "Силите за народна защита" като терористи, което е интересно. Иранският президент Рохани също така подчерта, че всички чужди сили, които нямат одобрението на президента Башар Асад, трябва да напуснат Сирия. Президентът Путин заяви, че бъдещето на страната и всякакъв преходен период трябва да бъдат решени от сирийския народ“.

Турция прави най-доброто по силите си, смята Чевикьоз и обясни: "Тя участва в международната коалиция за борба с „Ислямска държава“. Активно сдържа терористичната активност на "Силите за народна защита" - Партията демократичен съюз. Турция също активно участва и в процесите от Сочи и Астана, които, вече споменахме, допълват мирния процес от Женева".

Трите страни имат различия относно бъдещето на страната, подчерта още дипломатът. Той добави:

"Хасан Рохани ясно заяви, че Иран иска запазване на настоящия режим в Дамаск. Москва отдава значение на териториалната цялост и участие без дискриминация на всички сирийци във вземането на решения за бъдещето на страната. Турция настоява за запазване на териториалната цялост, но и акцентира върху борбата с тероризма. Имат различия, но участниците в тристранната среща намериха най-малкия общ знаменател - зоните за деескалация и целостта на страната. И тримата лидери изтъкнаха, че гражданската война трябва да бъде спряна, но не можем да очакваме незабавно решение на сирийския хаос, който вероятно ще продължи още известно време".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна