Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Коралски: Протестът на хората с увреждания вероятно е с превантивен характер

Снимка: БГНЕС


„До голяма степен протестът вероятно има превантивен характер. В последно време вероятно всички преговори започват с протест. Нормално първо трябва да са преговорите и когато няма удовлетворение, тогава да има протести“. Това заяви в предаването „12+3“ Минчо Коралски – председател на Агенцията на хората с увреждания, относно утрешния национален протест пред Министерския съвет на хората с увреждания.

Той припомни, че искането за промяна в цялата система на ТЕЛК и ТЕЛК-овите комисии е било едно от исканията на хората с увреждания:

„При една голяма промяна винаги има различни мнения. Нищо не е предрешено. На практика ние тепърва уточняваме основните параметри на тази промяна. … Ако досега медицинската експертиза и експертизата на работоспособността бяха едно нещо и се извършваше от една комисия, при това само от лекари и поради това се стигаше до този парадокс, сега идеята е тази комисия да се раздели на две – медицинската комисия да се произнася за вида и степента на увреждането, а друга комисия да се произнася за степента на работоспособност. Това, което колегите – лекари са го предлагали, всъщност все още може да бъде взето под внимание. Процесът на оформянето на документите продължава, всички предложения може да се вземат предвид. Все още има достатъчно време и поле, на което да се обсъждат всички предложения“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени