Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ервис Талюри: Когато е добре комшията – всички са добре

| обновено на 14.05.18 в 17:35
Снимка: архив

Албанците очакват страната им да получи покана за започване на преговори за членство в Европейския съюз през тази година, каквито са и предварителните заявки от Брюксел. Евроинтеграцията на Албания е една от обсъжданите теми през последните месеци и очакванията на хората от бъдещето на този процес са големи, разказа за "Хоризонт" Ервис Талюри – зам.-председател на българо-албанско дружество за приятелство. 

Има вълнение по този въпрос, а причините за това са много, казва Ервис Талюри и добавя: "Албанците очакват с нетърпение да се приобщят, защото голяма част от семействата им и роднините им живеят и работят в Италия и Гърция. Общо взето, част от албанския народ живее в Европейския съюз".

Албанците вярват, че постигнатото от тях досега в посока на евроинтеграцията на страната ще даде резултат. Европейската комисия е категорична, че напредък има, но има и още работа пред властите в страната, за да бъдат спазени всички изисквания. Затова на Албания ѝ предстоят още реформи – те са свързани предимно с преодоляването на политическата поляризация, борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата в съдебната система.


Промяна трябва да настъпи и в икономически план. Макар и бавно реформите могат да се случат, не крие оптимизма си Талюри: "Реформите в една държава никога не са достатъчни. Въпросът е, че има желание да се работи в тази насока и стъпка по стъпка нещата се променят. Да речем в последните 10 години, ако някой е бил в Албания и сега отново се върне, на доста места той няма да припознае стария лик на държавата. Младите хора са оптимистично настроени, надяваме се, нещата да потръгнат в добрата посока". 

албанският премиер Еди РамаНеотдавна в свое интервю премиерът на Албания Еди Рама отбеляза в коментар за направените реформи по пътя към европейската интеграция, че процесът по изпълнение на изискванията е бил труден, но важен за страната му. "Въпросът не е дали присъединяването към ЕС е правилният път, това е единственият път", категоричен е министър-председателят. За Ервис Талюри въпросът има друго измерение:

"Въпросът е, че ние трябва да погледнем там, където сме географски. При положение че се намираме до Италия, до Гърция, в крайна сметка ние сме в Евросъюза и нищо лошо няма да се търгува и с други държави. Хората искат благополучие", казва Ервис Талюри и без колебание отговаря на въпроса дали страните-членки ще преодолеят стереотипите си и ще разрешат започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз:

"В момента балканските държави страдат от лош имидж. В душата на албанския народ има жажда за справедливост. Аз мисля, че политиката навсякъде, така или иначе, повече или по-малко, губи доверие от самия народ. Но обикновеният човек иска да бъде добре. Важното е нещата да вървят в тази насока и самите обикновени хора да са наясно, че първо промяната тръгва от тях и после тя се отразява и в политическия живот".

Разговорът с Ервис Талюри е в навечерието на срещата ЕС – Западни Балкани в София, на която се очакват важни сигнали за бъдещата европерспектива на страните от региона: 

"Напоследък доста се говори за България, за София и за тази среща. Очакванията са доста големи и от политическата класа на Албания. Надяваме се нещата да се случат", резюмира Ервис Талюри. А за оценката на ролята на България, която като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз поставя сред приоритетите си развитието на региона на Западните Балкани, той заяви: "Когато е добре комшията – всички са добре".

Целия разговор може да чуете от звуковия файл. 

Доналд Туск и Еди Рама в Тирана

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!