Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братът на обвинения за убийството в Борисовата градина отказа да свидетелства срещу него

| обновено на 18.05.18 в 19:11
Йоан Матев
Снимка: БГНЕС

Ключов свидетел по делото за убийството в Борисова градина преди три години се отказа от показанията си.  Марсел Матев се възползва от правото си да не свидетелства срещу брат си Йоан Матев, когото миналия февруари уличи за смъртта на 15- годишния Георги Игнатов.  Именно Марсел заведе разследващите при ножа в шахта на метри от пейката, на която беше убит Георги. Тогава разказа, че брат му е признал, че е убил 15-годишното момче, като е казал: "Стана грешка, ръката ми трепна". 

Марсел дойде в Софийския градски съд с майка си Сребрина Гаджева и приятелски се поздрави с брат си. Както се и очакваше, той не пожела да потвърди пред съдия разказа си от досъдебното производство и си тръгна ...без коментар, включително и дали първите му показания са били под натиск:
И прокуратурата запази мълчание дали има резервен вариант, след като с отказа на Марсел доказателствата,  и без това косвени, сериозно олекнаха. Прокурор Емилия Варадинова коментира: 
"Матев не е вече в свидетелския кръг лица! Това е!"
Според адвокатите на Йоан Матев, съдът трябва да игнорира показанията на Марсел. Адвокат Иван Томов заяви:
"Отказът на на Марсел Матев да свидетелства води до последствията за негодност за кредитиране на свидетелски показания, дадени на досъдебното производство, защото той губи качеството си на свидетел".
"Не могат да бъдат четени, приобщени и кредитирани. Няма ги тези работи. Сега, в момента, те не съществуват", заяви адв. Виктор Попов
Адвокат Асен Михайлов обаче смята, че само съдът може да реши да вземе ли предвид уличаващите Йоан показания на Марсел:
"Ако удариш шамар на някой се извиниш, значи ли, че не си му ударил шамар".

Съдът разпита и други свидетели, главно съученици на Йоан Матев. Обединяващо в техните показания е, че всички те, като са видели видеозаписите от камерите на Националното радио, са разпознали в тях Йоан, но никой не е пожелал да звънне на разследващите.Теодор Мичев го определи като "агресивен, но не дотам, че да убие".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени