Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима футболни треньори разясняват защо е необходимо децата да спортуват

Снимка: Радио ВИДИН

Ще стане ли скоро равнопоставен на останалите предмети в училище часът по физическо възпитание? На какво възпитава спортът и защо момичетата не тренират футбол?

Трима треньори по футбол отговарят на тези въпроси:

Половината от децата приемат часа по физкултура като свободен час, но в елитните гимназии, където натоварването е много голямо, учениците намират време и за спорт и се справят и на двете места еднакво добре - казва Таня Велева.

Треньорът Стоян Алексиев обяснява на какво възпитава спортът:

"Заниманието със спорт помага и на психиката, помага и за това детето да бъде с по-бистър ум и по-добре да си учи уроците. Не можеш само да седиш зад чина и да четеш, да учиш. В един момент ти идва тази психическа умора, която по някакъв начин трябва да бъде преодоляна и точно тук е моментът на физическите упражнения, независимо какви са те – футбол, волейбол, гимнастика. Откакто моята дъщеря тръгна да спортува, най-важното ѝ нещо, когато се прибере вкъщи, е да си извади учебниците и програмата, да си подреди чантата, да си види какви домашни има, каквото е необходимо, да го направи. Това е точно дисциплината, на която учи спортът".

Ивайло Печаров коментира защо момичетата не тренират футбол:

"Доста от учителите втълпяват на децата, че футболът е само за момчета, не и за момичета. Това със сигурност оказва влияние, защото и самите родители се доверяват до голяма степен на учителите".

Цялото интервю с Таня Велева, Стоян Алексиев и Ивайло Печаров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!