Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Проданов: Кризата след бягството на Пелов и Колев премина

Снимка: БГНЕС

„Кризата в най-острия си вид премина. Това ни дава възможност в една сравнително спокойна обстановка да извършим належащите дейности след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев“. Това заяви в предаването „Преди всички“ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

„МВР продължава много активно издирвателните мероприятия. Продължавам да бъда оптимист. Ако двамата бегълци са още в България, силно се надявам, че те ще бъдат заловени“.

Проданов посочи като част от предприетите мерки след бягството наказанията на голям брой служители на затвора. Спрямо един от бившите заместници на затвора Анатолий Борисов излязоха други данни, които дадоха възможност да бъде образувана още една дисциплинарна проверка, посочи заместник правосъдният министър. Той смята, че тази проверка ще приключи до края на тази седмица и „най-вероятно Борисов ще бъде дисциплинарно уволнен от работа“. Втората дисциплинарна процедура е по други нарушения на служебната дисциплина, добави той.

14-те наказани служители остават на работа, каза Проданов. По думите му, всички са признали своята вина и няма жалби срещу наложените наказания. След бягството се направиха кадрови промени и сега новите ръководители се опитват да променят нещата, каза той.

“Мнението, около което вече има някакъв консенсус, е, че вероятно пилотният затвор, който ще се строи край София ще се опитаме да го направим с едни нормални мерки за сигурност, които да не дават възможност за прекомерна субективна преценка на обстоятелствата и оттам до грешки“, каза още Николай Проданов. Той добави, че за това ще се разчита основно на парите от Норвежкия финансов механизъм. Николай Проданов

"Този обект, който ще се строи в Кремиковци, ще представлява на първо място обучителен център с пилотен затвор. Нашите норвежки колеги изключително много държат на този обучителен център".

Относно протестите на надзирателите Проданов коментира: "Това, което направи министерството в последните месеци, е много съществено. Мисля, че нашите служители са доволни. В рамките на бюджета от държавата е положена адекватна грижа за материалното осигуряване на служителите. Постоянно вървят конкурси и се назначават нови хора, но би ни се искало да има повече кандидати. Кадровият проблем в цялата държавна администрация е много сериозен и ние няма как да сме оазис на спокойствието".

Сградата, в която се помещава Специализираният съд, не е строена за съд и там не е предвидено да влизат външни хора, обясни Николай Проданов и добави:

"Архитектурата на сградата и на прилежащия район е крайно неподходяща за съдебна сграда. За да се осигури много висока степен на охрана, там ни трябва едно увеличение на личния състав почти два пъти. /.../ Това са проблеми както наши, така и на съдебната система. Единственият вариант за тяхното решаване е, ако си сътрудничим, а не ако прекомерно много се критикуваме взаимно".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна