Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия и Китай заедно срещу ОПЕК

Индия и Китай, на които се пада 17 % от световното потребление на петрол, замислят картел на най-големите вносители, който да противодейства на ОПЕК – организацията на страните-производителки, пише Times of India, цитирайки висопоставен представител на правителството в Делхи.

Бумът на петролното производство в САЩ и развитието на газодобивната индустрия ни дава добри шансове срещу ОПЕК, казал източникът.

Според Bloomberg за разлика от друг път, шансът ОПЕК да получи отпор е по-голям, тъй като интерес към индийско-китайската инициатива проявяват ЕС и Япония, а все по-налагащите се алтернативи на петрола могат да бъдат допълнителен аргумент на евентуален картел срещу основните производители.

Индия, Китай и ЕС активно развиват производството на електромобили, в който ледиер е Япония, пише още в анализа, като се подчертава, че това може да доведе до сериозен пробив в зависимостта им от внос на петрол.

Индия например планира до 2030 година 30 % от автомобилите в страната да са с електродвигатели, а за 2017 50 % от продажбите на тези возила в световен мащаб са били в Китай благодарение на щедрите субсидии на правителството в Пекин. Програмата за субсидиране обаче приключва през 2020 година и не е ясно дали бумът ще продължи.

Европа също се насочва към електромобилите, за да намали петролната си зависимост, се посочва още в текста.

ЕС, Индия, Китай и Япония произвеждат 65 % от всички електромобили в света и ако тази тенденция се запази, те ще имат добри инструменти да се преборят с диктата на ОПЕК, завършва анализът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна