Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху Закона за приватизацията

| обновено на 24.07.18 в 17:36
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху разпоредби от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ е имал подготвени законодателни промени, с които да се отменят станалите спорни законодателни изменения. 

"Хубаво е, че президентът наложи вето, защото не знам как щяхме да продължим този режим на взаимно тълкуване на нормите, които сме приели, но може би президентът пък има изпреварваща информация от вчерашното заседание при премиера, за да може днес да избърза и с налагането на вето. Ние казваме, че ще се съобразим с мотивите на президента и няма да внесем нашия законопроект. Смятам, че по този начин показваме, действително, отговорността, с която се отнасяме към опитите за внушение и за манипулиране на обществото по тази текстове".

В законодателните промени, изготвени от ГЕРБ, е записано, че се забраняват изменения на задължения, възложени с приватизационни договори, независимо от настъпили промени след сключването им и че не могат да се намаляват или да се предоговорят неустойки за неспазване на договорите.

Върнатите от президента промени в приватизационния закон бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутатите от ВМРО и партия "Атака". Това предизвика разцепление в групата "Обединени патриоти", тъй като "против" промените гласуваха както БСП, така и депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов - Национален фронт за спасение на България. Аргументът им беше, че измененията биха позволили на собственика на "Български морски флот" Кирил Домусчиев да си спести близо 60 милиона лева неустойки заради неизпълнени приватизационни ангажименти. 


Утре на извънредно заседание водещата икономическа комисия в Народното събрание ще обсъди ветото на президента.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна