Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие започна нов процес за "Кървавия четвъртък"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Скопие днес започна нов съдебен процес за събитията в македонския парламент на 27 април миналата година, когато тълпа нахлу в сградата след избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател на Собранието, предаде МИА.

Подсъдими за "Кървавия четвъртък", както медиите в Скопие наричат събитията от миналия април, са 33-ма души – 31 за "терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността", а двама – в подпомагане при извършване на престъпление. В обвинителния акт са включени служители на структурите на министерството на вътрешните работи, на службите за сигурност, на охраната на парламента.

Прокурорът Вилма Русковска заяви, че още няма доказателства кой е бил организаторът на щурма срещу парламента, въпреки че един от организаторите на нападението е Александър Василевски, по прякор Нинджа – брат на личния бодигард на бившия премиер Никола Груевски.

"Обвинението не може да работи с предпоставки. Като имаме твърди доказателства срещу организаторите, тогава и те ще бъдат обвинени", заяви Русковска. 

Стотина граждани се събраха пред съда в Скопие, за да подкрепят обвиняемите по делото. Демонстрантите скандираха "Европа – мафия" и "НАТО – фашисти".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна