Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 души в Китай гледаха на живо отстраняване на тумор с ултразвук в Плевен

Плевенският "Хайфу"- център, в който се правят операции на тумори с ултразвуков апарат, осъществи първи телемост с Китай. Така за първи път в азиатската страна е наблюдавана на живо операция от България по отстраняване на злокачествено образувание по иновативния метод. 

Аудиторията в Китай е проследила един час хайфу-хирургия на живо от Плевен, при която без скалпел, чрез термично изгаряне посредством фокусиран ултразвук, е бил унищожен 3-сантиметров миомен възел на пациентка от България. Телемедицинската връзка е осъществена чрез софтуер, който се използва за първи път, с изключително високо качество на сигнала. Процедурата е била изцяло дигитализирана и наблюдаващите в Китай са виждали същите екрани, които са гледали и лекарите тук.

Това е първата хайфу-хирургия на живо, при която се осъществява трансконтинентален телемост пред международна аудитория в световен мащаб. Ръководител на екипа е доц. Добромир Димитров - заместник-декан на Медицинския университет в Плевен. Пациентката е избрала да се подложи на нестандартното лечение и миомният възел да бъде стопен по неинвазивен начин и след време той да се редуцира и напълно да изчезне, поясни доц. Димитров.

По време на процедурата, която е преминала с минимална упойка, жената е била в постоянен контакт с лекарския екип в Плевен и с аудиторията в Китай.

Операцията е наблюдавана в Китай от 400 гости на иновативно изложение в международен експо център.

Високите технологии и приложението им в медицината предизвикват интереса на студентите в Медицинския университет в Плевен. За доц. Димитров хирургията на бъдещето е хирургията без скалпел. "Ролята на хирурга, големият разрез и това, че колкото по-широко отвориш, ще направиш най-добрата операция, е тотално подменена", изтъкна той. Новата техника позволява дори без игличка в коремната кухина, да се повлияе на тумора и той да бъде деструктиран с термичен метод. 

Връзката в реално време дава възможност на нашите лекари да контактуват с всеки един хайфу-център в световен мащаб, да обменят мнения, да задават въпроси. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени