Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринова: Подкрепата от евангелисти и земеделци определи вота в Бразилия

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и съперникът му от левицата Фернандо Хадад ще се явят на втория тур на президентските избори в Бразилия. Болсонаро получава 46 на сто от гласовете, а Хадад - 29 на сто, съобщи Върховният изборен трибунал. Журналистът Къдринка Къдринова обясни в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ причините за резултата с подкрепата на две лобита:

„През последната седмица Болсонаро беше много активно подкрепен от две много влиятелни лобита. Едното от самото начало го подкрепяше, но в последната седмица особено активно, това е лобито на едрите земевладелци, които имат специална група, представена много солидно в законодателния орган на Бразилия - и в Сената, и в Камарата на депутатите. Другата много интересна група са евангелистите, които са много силни по принцип в Бразилия - около 20% от населението в Бразилия. Телевизията на един олигарх, който е евангелист, даде трибуна на Болсонаро. Решаващо беше едно интервю на Болсонаро, което се излъчи по същото време, в което по по-голямата телевизия течеше последният дебат на кандидат-президентите".

Болсонаро не участва реално в тази кампания, защото на 6-и септември той стана обект на нападение – промушиха го с нож, докато беше на един предизборен митинг, потъна в болнично лечение и повече не участваше в нито един от дебатите. Той спечели много от това публично оттегляне, защото той много е атакуван от опонентите, за това, че няма реална икономическа програма. Неговата програма, която той не показва, всъщност е в интерес на едрия капитал и ще ощети още повече тези разочарованите бедни маси в Бразилия. /.../ Какво се получава? Болсонаро е в позиция на жертва – атакуван от един лош човек, за който в началото се пусна слух, че едва ли не е привърженик на работническата партия, на основния конкурент на Болсонаро. /.../ Той въобще не участваше в прекия дебат и нямаше негативните отблясъци, които получава всеки един кандидат спорейки с кандидат. /.../ Интервюто по благосклонната към него телевизия го представи в една спокойна, мила, лежерна, семейна среда с неговите синове, с неговото семейство и той внезапно започна да води един евангелистки тон".

Посланията на Болсонаро са крайнодесни, изтъкна Къдринова и припомни, че Работническата партия е предприела най-много законови стъпки срещу корупцията в страната, въпреки че името ѝ често е свързвано със скандали, което според нея е спекулативен и абсолютно манипулативен език и тон, който се използва срещу нея от нейните опоненти, но оказва влияние върху избирателите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна