Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Важно е, че полицията се доближава до разкриването на поръчителя на Ян Куциак

Убийството на Ян Куциак и годеницата му предизвика вълна от протести в Словакия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно е, че полицията в Словакия успя да залови четирима заподозрени в убийството на Ян Куциак и приятелката му и се доближава до разкриването на поръчителя. Около това мнение се обединиха двамата словашки журналисти Петер Хабара и Матуш Костолни в интервю за предаването „Събота 150“.

Матуш Костолни от „Денник Н“ - главният редактор на едно от най-четените издания в Словакия, е запознат добре с ужасяващото престъпление в Русе. „Денник Н“ е отразил пространно събитията след него със специален пратеник в България. Затова Костолни има аргументирано мнение, когато се прави сравнения между убийствата на Виктория Маринова и на Ян Куциак и на мотивите за тях:

„Много е трудно да се направи сравнение. Доколкото разбирам, приликите не са много. Съпоставимо е обстоятелството, че се случва в страна от Европейския съюз. Ние, а вероятно и вие сега, мислехме, че е невъзможно да се случи такова убийство в държавата ни. Нормална демократична страна сме и не е обичайно да се убиват журналисти. Шокът за вас е същият, предполагам… Разликата обаче е, че Ян Куцияк беше разследващ журналист, който наистина от дълго време се занимаваше с корупционни случаи и политически скандали. А, доколкото знам, вашата колежка не е правила същото. Също и детайлите на убийството са различни. Мотивите изглеждат различни.“

Петер Хабара е колега на Ян Куцияк от сайта „Актуалити“. Той не осъжда спонтанните реакции в обществото и от политиците в България и в Брюксел, някои от които, и то доста високопоставени, необосновано категорично обвързаха смъртта на Виктория Маринова с антикорупционно разследване.

„Може да се случи, защото емоциите обикновено са по-бързи от реалната преценка. Така беше тук в Словакия. Когато Ян Куциак бе убит заедно с годеницата си Мартина Кушнирова, темата бе много чувствителна. Защото те бяха двама млади хора. В случая на Виктория е същото. Тя е била млада, журналистка с амбиция, която е могла да постигне много в кариерата си. Затова е много лесно който и да било да реагира спонтанно, дори ако не следи развитието на новините“.

Дали в случая на Ян Куциак е имало колебания за мотивите за престъплението.

„В този случай нямаше никакво съмнение. В нито един момент. Само няколко дни след убийството дори началникът на полицията заяви, че с 99 процента сигурност то е свързано с работата на Ян Куцияк. И, разбира се, по-късно разследването  потвърди това предположение“, казва Хабара.

Доказано ли е обаче кой е поискал Куциак и годеницата му да бъдат елиминирани? И дали се оказва вярна първоначалната версия за италианската мафия, за чиито връзки със словашките управляващи е писал приживе разследващият журналист?

„Един от арестантите се твърди, че е казал на един от разпитите, че човекът, поръчал тези убийства, е Мариан Кучнер“, казва Хабара. И продължава: „Всъщност само убийството на Ян Куцияк е било поръчано. Мартина Кушнирова не е трябвало да бъде убивана, но се е оказала на неподходящо място в неподходящо време… Но никой не е напълно сигурен, че Мариан Кучнер - местен бизнесмен, доста скандален, е бил на върха на пирамидата. Може би в този случай той е бил просто посредник. Не мисля, че италианската мафия е напълно извън подозрение. Но към момента фокусът е върху местния бизнес“.

Не е изключено той да е посредничил именно на „Ндрангета“, смята и Костолни. Той обръща внимание и на един страничен ефект след убийствата на журналисти - битката между критични техни колеги и управляващи, вперили поглед в наближаващи избори.

 „Проблемът обаче е, и той мисля е общ, че към журналистите в нашите страни не се отнасят като към хора, които са много важни за демокрацията. Вместо това те са подложени на атаки. Това важи със сигурност за Словакия, където години наред журналистите бяха атакувани словесно от бившия ни министър-председател и от други политици. И бяха приравнявани с врагове на държавата и на народа. Предполагам, че малко или много при вас е същото“, каза той.

Бившият словашки премиер Роберт Фицо дълго време мълча след убийството, припомня главният редактор на „Денник Н“. „Но много скоро след това той започна да говори за Джордж Сорос и външни сили, които искали да дестабилизират правителството и държавата. Всъщност той искаше да внуши, че е било атакувано неговото правителство, а не Ян Куциак и журналистите въобще. Това беше политическа употреба на убийството“, посочи Костолни.

Но не само управляващите се опитаха да извлекат политически дивиденти от трагедията. „Опозицията, разбира се, искаше да убеди хората, че правителството трябва да подаде оставка, защото носи отговорност. Така че - всичко стана политика“, каза Костолни.

До извънредни избори в Словакия не се стигна, но Фицо беше принуден да сдаде премиерския пост на един от приближените си политически съратници.

А какво е нивото на обществено доверие към разследващите органи в Словакия? Трагично, според Матуш Костолни - заради липсата на адекватна реакция след серия медийни разкрития за корупция.

На същото мнение е и Петер Хабара: 

„Полицията в Словакия е сред тези с най-нисък кредит на доверие в Европейския съюз. В тяхна защита бих казал, че има хиляди много добри полицаи тук в Словакия, прокурори, следователи, криминалисти. Те са истински професионалисти, които наистина дават най-доброто от себе си и това се вижда от напредъка на разследването по този случай…  Но този път нещата изглеждат различно. Те обявиха, че случаят е специален и затова за него са отделени много, много полицаи и най-добрите следователи. През тези 7 месеца не знаехме нищо, защото не ни информираха. Но през последните две седмици всичко се промени и дори адвокатите на близките на Ан Куциак и Мартина Кушнирова заявиха, че имат пълно доверие на разследващите… Така че ни остава само да вярваме и да се надяваме, че са прави. Това е много важно за Словакия. Защото ако загубим вярата си в държавата да осигури справедливост, това ще е краят на тази държава… Не смятаме, че това ще се случи. В „Акуалити“ подготвяме книга за Ян Куциак и Мартина Кушнирова. Тя ще бъде публикувана преди Коледа. Опитваме се да не позволим работата му да остане погребана някъде“.

Целия репортаж на Деян Йотов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени