Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Египет ще работят за активизиране на политическия диалог

| обновено на 23.10.18 в 15:19
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах ас Сиси
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Египет, обсъди с президента на страната Абдел Фатах ас Сиси възможностите за сътрудничество в сфери като икономиката, енергетиката, туризмът и образованието. По време на разговорите стана ясно, че двете държави ще работят за активизиране на политическия диалог.

Генерал Ас Сиси благодари на България за това, че дава възможност гласът на Египет да достигне до Европейския съюз. Президентът обяви и създаването на смесената междуправителствена комисия, която догодина ще заседава два пъти, за да задвижи активното сътрудничество, договорено днес.

Премиерът Борисов отново говори за българското образователно ноу-хау и земеделието. Туризмът също е важен приоритет в двустранните отношения.

Визитата в Египет протича при изключителни мерки за сигурност, за което премиерът благодари на Ас Сиси:

"Аз съм убеден, че в неговата програма - това Египет да бъде една стабилна, сигурна, безопасна страна, е изключително важно и за туристите, които очакваме да се върнат в Египет. Тук виждам и много голямо място за сътрудничество в борбата с миграцията, в борбата с незаконния износ на артефакти".

По-рано Борисов се срещна с египетския премиер Мустафа Мадбули. Пред него българският премиер отбеляза, че българското правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори на България в Близкия изток и Северна Африка, като допълни, че страната ни е готова за пълноценни и взаимноизгодни отношения с Египет във всички области от взаимен интерес - икономика, енергетика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование.

Бойко Борисов изрази увереност, че с настоящата му визита в Кайро ще се постигне конструктивен диалог по ключови теми от двустранен и регионален характер. България също така желае да види едно действително и трайно активизиране на политическия диалог с Египет.

Настоящото посещение на българския премиер е втората визита на това равнище в историята на двустранните ни отношения. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна