Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Водещи издания в Европа коментират резултатите от изборите за местен парламент в германската провинция Хесен.
Политическото бъдеще на германския канцлер Ангела Меркел изглежда несигурно след вота, където се намира финансовата столица Франкфурт, пише британският в. "Телеграф".

Християндемократическият съюз на Меркел постигна най-слабите си резултати от повече от 50 години. Меркел все пак ще оцелее след едно от най-тежките изпитания, защото партията ѝ си запазва властта в Хесен, отбелязва британският "Таймс". Френският "Либерасион" подчертава, че германците отново са наказали правителството, също както на регионалните избори в Бавария на 14 октомври. Пред изданието председателят на Германския фонд "Маршал" в Берлин Томас Клайн Брокхоф коменитра, че изборите в тези две провинции са били "на практика референдум за одобрение на политиката на Берлин.

Очаква се тези регионални избори да доведат до редица последствия за политиката на национално равнище, коментира Брокхоф. Колкото и да е объркана политическата ситуация в Германия, далеч не може да се гарантира, че широката коалиция ще се провали, или че канцлерката, която остава популярна, ще подаде оставка - особено при липсата на сериозна алтернатива, допълва Брокхоф пред "Либерасион".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна