Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дзю Уъндзюн защити световната си шахматна титла

Дзю Уъндзюн
Снимка: fide.com

Китайката Дзю Уъндзюн защити световната си шахматна титла на първенството в Ханти-Мансийск (Русия) след като в днешните ускорени партии победи играещата за Русия украинка Катерина Лахно с 3:1 точки.

Първите две партии с контрола по 25 минути за мислене завършиха наравно с две ремита и последваха две с 10-минутна контрола.

Шампионката спечели с черните фигури първата - тя имаше проходна пешка повече в ендшпила и за да я вземе Лахно пожертва фигура. Във втората с белите Уъндзюн ограничи опитите на съперничката си за активна игра и се очакваше логично реми, но на 34-ия си ход Лахно постави (нарочно или не) дамата си на бито поле и всичко приключи.

За световната си титла Дзю ще вземе 60 000 долара от наградния фонд, докато премията за Лахно е 30 000 долара. Рускинята, както и другите две полуфиналистки - рускинята Александра Костенюк и украинката Мария Музичук, придобиват право да участват в турнира на претендентите през пролетта на 2019 година, който ще определи съперника на Уъндзюн за световната титла в края на следващата година.

На световното първенство в Ханти-Мансийск участваха 64 шахматистки, които играха по елиминационна система. Българката Антоанетоа Стефанова достигна до осминафиналите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени