Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова представи резултати по ОПИК

Снимка: Министерство на икономиката

325 милиона лева по 260 договора са изплатени на бизнеса от началото на тази година по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/. Това е и годината с най-интензивен мониторинг и най-много разплатени средства, посочи заместник-министър Лилия Иванова при откриването на годишното информационно събитие на оперативната програма

Три години и половина след стартирането на работата по ОПИК 2014-2020, сключените договори са 1993 за 1.7 млрд. лева или 70.88% от общия бюджет.  

По време на събитието икономическият заместник-министър връчи на български компании 61 договора по процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. 

Заместник-министър Иванова посочи, че 1042 фирми вече са изпълнили успешно договорите си по оперативната програма от началото на нейното изпълнение, а реално изплатените средства са в размер на 35% от бюджета на цялата програма. 

По програмата са открити 10 процедури като скоро предстои и 11-та, съобщи Лилия Иванова. По думите й, в рамките на настоящия програмен период, усилията на Управляващия орган на програмата са насочени към административното облекчаване на бизнеса в процеса на изпълнение на проекти с европейско финансиране.

„Големият интерес, който отчитаме по всяка една отворена за кандидатстване процедура по ОПИК показва, че на този етап съумяваме да намерим баланса между изискванията ни за кандидатстване и изпълнение на самите проекти“, отбеляза Лилия Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна