Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо при строг закон ГДБОП откри голямо количество нелегално оръжие

Снимка: Николай Христов

Оръжието, намерено при спецакцията на ГДБОП в София, вероятно е предназначено за износ и то на цялата партида, защото пласирането за продажба по единично не е лесно. Това каза в предаването "12+3" Георги Маринов, оръжеен експерт, преподавател в курсове за майстори на ремонт на оръжия, по повод случая, при който в гараж в столицата бяха открити 65 автомата "Калашников", 37 картечни пистолета "Скорпион", 43 други пистолета, две пушки-помпи, 50 000 патрона и 8 килограма барут.

Маринов обясни как обезопасени оръжия се използват за украса в офиси и домове или се купуват от колекционери, но се случва и обезопасени оръжия чрез замяна на части да бъдат върнати отново в употреба, има и случаи, при които с оръжия, върнати отново в употреба, да бъде извършено убийство.

"Нашият закон е доста рестриктивен по отношение на оръжията, има строги правила, по които гражданите могат да придобиват, съхраняват, използват оръжия. Този случай няма връзка с нормалния ред", каза Георги Маринов.

Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружение отбранителна индустрия, заяви, че намереното не е изцяло произведено в България и не може да се говори, че оръжието и боеприпасите са изнесени от български завод, защото автомати може законно да излязат от завода, но след това по незаконен път да стигнат до недобронамерени хора.

"Хората в отбранителната индустрия са морални и никога не биха си позволили да престъпват съответните норми. Има принципи, залегнали в самото им обучение, а и те самите си дават сметка с какво се занимават", подчерта Воденичаров и уточни, че въпреки че законът за оръжията в България е строг, то контролът за съжаление не може да бъде 100% ефективен.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна