Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Решенията на ТЕЛК не казват какво може да работи човекът с увреждания

Д-р Боряна Холевич: Поредната реформа, която отнема придобивките на огромен брой хора с увреждания

| обновено на 07.12.18 в 16:36
Снимка: БГНЕС

„В ТЕЛК най-големият проблем е, че медицинската експертиза, на този етап, дава оценка на увреждането, но по никакъв начин не дава оценка за това какво може човекът с увреждане".

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. Коментарът му е по повод призивите на майките на деца с увреждания за реформа в ТЕЛК и намерението им през януари да преместят протестния си палатков лагер пред здравното министерството:

"Няма в ТЕЛК-овите решения и идея за това какво може човекът с увреждания с работоспособността, която е останала след оценка на медицинския проблем. Функционалността - какво може човекът с увреждане – липсва, а това е едно от важните условия, за да може да бъдат преодолени бариерите в обществото – достъп до образование, недостъпна околна среда, транспорт, работни места, които трябва да бъдат адаптирани“.

На въпрос дали предвидените 437 милиона лева за хората с увреждания в бюджета за догодина са достатъчни, Адемов заяви:

„Няма основание за притеснение, че финансовият ресурс ще бъде недостатъчен. Най-важното обаче е, че за първи път личната помощ и асистентската подкрепа в новия закон е разписана по начин, който гарантира устойчивост, а не бенефициенти да се чудят дали ще има програма, пари и т.н.“. 

Адемов припомни:

„До този момент са приети двата закона от обявения предварително пакет от три закона - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. Предстои през следващата седмица на първо четене в Комисия по труда социалната и демографската политика да бъде гледан третият закон - за социалните услуги. Той влиза в сила от 2020 година, така че през следващата година ще имаме възможност да поработим върху него. 

Една от протестиращите майки - Мая Стоицева, подкрепи мнението на председателя на социалната комисия за проблемите на ТЕЛК. В сега съществуващия ТЕЛК има възможности за много порочни практики, категорична е тя, но подчерта, че "в момента вратите на Министерство на здравеопазването са отворени и разговорите, които водим, са истината задълбочени, с разбиране и с желание да се променят нещата“:

"Имаме медицинския документ, така че ние си имаме нужда от медицинските специалисти, няма нужда да се страхуват за работата си. Просто идеята е да стане наистина по европейски стандарт преценяване на уврежданията. Значи, ние си имаме медицинските специалисти и един екип от социални работници, дай, Боже, психолози, дай, Боже, други специалисти, трудотерапевти, които да се включат към тези екипи", коментира тя.

Стоицева даде пример със собствения си син:

"Липсва ми нататък какво е необходимо, за да може да се включи в образователната система, какво му е необходимо, за да може да излезе на пазара на труда в един момент,  какво той може. Медицинският документ казва: „Ограниченията са това“, но оценката на функционалната ще покаже: „Той може това, това и това. Необходимо му е - да кажем - помощно средство, ресурсен учител, психолог, специална работна. Той може да прави снимки, значи можем да търсим такова работно място“.

Д-р Боряна Холевич коментира темата в интервю предаването “Хоризонт за вас“ и отговори на въпроса  каква е промяната, която трябва да настъпи:

“Ние сме категорично против определяне на функционалност. Смятаме, че функционалността е процес, той не е стационарно положение, което може да бъде определено еднократно. На едно дете на 5 години независимо дали е с, или без увреждане, никой не е в състояние с еднократно свидетелстване да каже, освен врачка, какво в бъдеще ще се случи с това дете. Ние смятаме, че медицинската експертиза трябва да определя вида и степента на увреждането, за което човек да получи съответната подкрепа и валидна пенсия и социалните придобивки, и които се дават възоснова на нефункционалност. Те са компенсация за нефункционалност. ТЕЛК трябва да посочи, или както искате комисията, и противопоказаните условия на труд. Тези които биха навредели допълнително на здравето на човек с увреждане. Всичко останало, което не вреди на здравето на човека, човек би могъл да работи“.

“Индивидуалните потребности от помощни средства се определя от медицинската комисия. Лекарят е този, който може да каже, от какви помощни средства има нужда човек с увреждания“, коментира още тя.

“Вероятно няма да бъдем поканени да участваме. Ние спираме с излизането на палатката. Спираме да издаваме експертни решения за процент намалена работоспособност или съответно вид и степен на увреждане. Ще издаваме експертни решения само за временна работоспособност. Отговори на писма на работодатели и частични експертни решения и прочие “, каза тя по отншение на това, което ще се случи през месец януари и заяви:

“Категорично се обявяваме против поредната реформа, която ще доведе до отнемане на придобивки на огромен брой хора с увреждания, за сметка на една малка група“.

И отговори на въпроса какъв брой хора ще бъдат засегнати:

“Засегнат е огромен брой хора и тук вече мога да ви кажа цифра, ако към края на 2016 г. - 518 хиляди бяха хората с увреждания, които получават подкрепа и съответно инвалидна пенсия, това са данни от НОИ. Въпреки че се говореше за 1 млн. инвалиди и всякакви други глупости и щуротии, към момента тези хора са 450 хиляди, в резултат на така желаните реформи“.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна