Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как продължава процедурата за избор на главен прокурор

Евгени Иванов и Велислав Величков пред БНР

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

"Президентът се възползва от правомощието си да не издаде указ и да върне отново въпроса за решаване в пленума на ВСС. Процедурата продължава". Това каза пред БНР Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, във връзка с решението на Румен Радев да върне на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор

Според Иванов възможността на президента да не издаде указ за назначаване на избрания от ВСС кандидат е част от гаранцията, че тази процедура е демократична. По думите му не е фатално това, че кандидатурата на Иван Гешев е била единствена.

"Толкова ясно изразен вот във ВСС е показателен. 20 на 4 гласа. За г-н Гешев са гласували и представители на други гилдии във ВСС. Тях някой може ли да ги накара да гласуват не по съвест?", коментира председателят на Асоциацията на прокурорите и добави:

"Г-н Гешев има нашата подкрепа, но ако колегите решат, че е необходимо, ще напишем позиция за подкрепа, но тя вече е дадена, оповестена е. Нищо не се е променило". 

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" и юристът Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" коментира решението на президента с думите:

"Не съм изненадан от мотивите на президента. Мисля, че те са убедителни и силни и мисля, че можеше да има и допълнително изложени мотиви". 

Той припомни писменото становище на организацията им, внесени в президентската институция, "относно порочността на процедурата, по която беше избран единственият кандидат".

По думите му поантата в изказването на държавния глава е било, че главният прокурор трябва да бъде избран убедително, при висока степен на обществено доверие и в условия на състезателност. 

Според Величков ВСС трябва да обсъди мотивите на президента:

"Вторият мотив е изключително силен. ВСС неправомерно и в пълно противоречие на закона е дало възможност да се публикуват на сайта му становище и подкрепи от структури на изпълнителната власт - поделения на МВР, както и от тайни служби като ГДБОП и ДАНС. Това е безпрецедентна и изключително противоконституционна намеса на изпълнителната власт".

По думите на Величков, ако президентските мотиви не бъдат обсъдени при повторната дискусия във ВСС, то президентът си запазва правото да внесе въпроса за нарушенията, посочени във втория му мотив, в Конституционния съд, преди подписване на указа, "включително с въпроса откъде е трябвало да започне процедурата - от нови кандидатури, така че да има състезание и конкуренция - първият му мотив, или от повторно прегласуване на същия кандидат".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Евгени Иванов и Велислав Величков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени