Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински екипи ще проверяват как се ползват безплатно раздадените печки

| обновено на 26.11.19 в 14:49
Снимка: domigradina.com

Обществено обсъждане се проведе по повод проекта на община Бургас за подмяна на старите печки на дърва с нови. Те ще бъдат на пелети и газ. Него и реакциите на хората ви представихме тук и в новините на БНР Бургас. Темата продължаваме с най-важното  за гражданите, което трябва да знаят, ако имат желание да участват. Целта е подобряване на качеството на въздуха в града, а не социално подпомагане на гражданите, заявиха от администрацията.

1994 домакинства ще могат да  се възползват от проекта. Той ще се реализира на три етапа, обясни експертът от Община Бургас  Величка Великова. Хората ще могат за получат безвъзмездно.

Допустимо отоплително оборудване, монтаж, обучение за експлоатация, профилактика на доставените и монтирани уреди. Също и гаранционно обслужване за петгодишен период.

Кандидатстването за печките ще започне в първите дни на януари

Екипи на община Бургас ще правят проверки в жилищата, на тези, които ще получат безплатни печки. По този начин ще се предотвратят злоупотреби, обясни зам.- кметът Руска Бояджиева.

Това не означава, че всяка седмица ще обикаляме. Като тръгнем да одобряваме домакинствата, ако не успеем всички, то поне някаква представителна извадка, наши екипи ще се опитат да проверят действителна ли е тази ситуация, която е декларирана от хората. Както и след доставката на този уред, всяко едно домакинство се ангажира да го използва, защото задачата не е да получим печка , а да спрем да използваме печката на твърдо гориво. Пак в тази декларация трябва да се съгласите, че щом получите този уред, екип на общината може да минава на проверка.

Екипи ще проверяват  при необходимост и твърденията на гражданите ,че жилищата им имат топлоизолация. Тя ще им носи повече точки, ако има много желаещи и се наложи да се въведе състезателност.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ: 

Бургазлии, които ползват печки на дърва и въглища, биха се възползвали от възможността да сменят старият си уред с нов. Това, че ще ползват пелети, а те са по-скъпи, не ги притеснява:

Мисля, че можем да понесем по-високата цена на пелетите. Първоначалната инвестиция за купуване на пелетна камина е сериозна сума. Едно такова подпомагане от общината е много добра инициатива.

Не, не ме притеснява. Чудя се дали ще е удобно за апартамент.

Мисля, че ще се оскъпи, но ще е по-добре за околната среда.

Аз съм ги смятал, то ще бъде двойно по-скъпо. Но ще бъде по-чисто и няма да е толкова трудоемко, колкото с дървата.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени