Eмисия новини
от 05.00 часа

Бойко Борисов:

Масови проверки на площадки за боклук

Спартански: ТЕЦ Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци

| обновено на 03.01.20 в 16:21
Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на газопровода "Балкански поток" от Селановци до Горни Дъбник.
Снимка: БТА

Поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени, каза  министър-председателят  Бойко Борисов в коментар по повод акцията и открития боклук в Плевен. Премиерът поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за общите действия, свързани със съхранението на боклука  в Плевен.

По време на инспекция на участък от „Балкански поток“ в Плевенско Борисов уточни, че винаги е считал, че има персонална отговорност.

„Има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани, като издадат един документ, той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона – това е борбата с корупцията, тя не е на приказки, който е прегрешил, има място, тук наблизо – и Белене, и на други места, където да завърши своята кариера“, каза премиерът.

„Считам, че МВР, ДАНС и прокурорите свършиха добра работа, и ще я свършат на други места сега“, добави Борисов.

Коментирайки съобщение на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, в което се казва, че няма нарушения, премиерът посочи:

„Сега, като тръгнат по тази заповед, ще стигнат до кой я е подписал, ще стигнат до високите етажи. Това е борба с корупцията“, каза премиерът и посочи, че винаги е бил безкомпромисен:

„Кой съм пожалил – най-свидните си хора в партията не пожалих“.

„Всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции“, бе категоричен Борисов.

Премиерът отбеляза, че каквото е имало да се събере като доказателствен материал по случая с боклука в Плевен е събрано.


"ТЕЦ-ът в Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци". Това каза по-рано днес пред БНР кметът на Плевен Георг Спартански във връзка с появили се спекулации, че откритите 9000 тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в града, ще бъдат изгорени в ТЕЦ-а.

По думите му има второ невярно твърдение - че тези отпадъци се депонират в новото депо за преработка на твърди битови отпадъци, което обслужва Плевен и още 5 общини от областта. 

Спартански каза в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че няма връзка с министъра на вътрешните работи и с главния секретар на МВР и не е уведомяван за вчерашната акция в Плевен.

Той посочи, че по официална информация на РИОСВ няма основание за притеснение.

"Нямам информация фирма "Феникс Плевен" да работи незаконно", каза кметът на града, но уточни, че не знае дали изобщо фирмата развива някаква дейност.

Община Плевен не е официално сезирана със сигнали за площадката със складирани отпадъци.

Регионалната екоинспекция в Плевен излезе със специално уточнение за открития боклук и за дейността на частната фирма "Феникс Плевен“ ЕООД.
 
С информацията за фирма "Феникс Плевен" ЕООД Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите се уточнява, че дружеството има издаден регистрационен документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, на дружеството не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъците, нито на опасни биологични отпадъци.

При извършени 5 проверки миналата година, като последната е била на 19 декември, съвместно с икономическа полиция, на площадката е констатирано, че се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества съгласно издадените разрешителни.

Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се влага като суровина за последващата обработка.

Повече информация може да бъде предоставена след приключването на следствените действия - уточняват от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Георг Спартански в "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.