Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирус епидемията задълбочи спада на световните борси

Световните пазари на акции се намират под силен натиск в началото на новата седмица с оглед на засилващите се инвеститорски притеснения относно разширяващата се вирусна епидемия в Китай, при която нараства броят на заразените с корона вирус, както  броят на смъртните случаи.

Опасенията са, че бързо разрастващата се вирусна епидемия ще се отрази негативно на все още слабата китайска икономика, въпреки че на този етап е рано да се прецени общото негативно влияние върху бизнеса и потребителите.

Има обаче консенсус, че в краткосрочен план икономическото производство ще бъде засегнато с оглед на засилените превантивни мерки на китайските власти, включващи ограничения за пътуване и удължаване на официални почивни дни за Лунната нова година, за да ограничат разпространението на смъртоносния вирус.

Милионите китайки, които обикновено пътуват през този празничен период, са отменили плановете си, като правителството нареди цялостна забрана на въздушния и железопътния пътнически транспорт. Ухан, град с население от 11 милиона и епицентър на новия коронавирус, вече от дни се намира под блокада и карантина, като подобно сериозни ограничения се налагат на все повече китайски градове.

Анализ на кредитната агенция S&P Global Ratings отчита, че през 2019 г. потреблението в Китай е допринесло около 3,5 процентни пункта към общия темп на растеж на реалния БВП от 6,1%. Ако разходите за подобни услуги спадне с 10% в следствие на вирусната епидемия, общият БВП ще спадне с около 1,2 процентни пункта.

За разлика от предишната подобна китайска епидемия с вируса SARS през 2003-а година, сега Китай допринася повече за световния икономически растеж, отколкото преди 17 години, което означава, че всяко негативно вътрешно влияние, произтичащо от новия коронавируса, ще има и по-сериозни последици за глобалната икономика.

С оглед на тези опасения пазарите на акции по цял свят остават "окъпани в червено" в началото на новата седмица, като японският индекс Nikkei се понижи през азиатска търговия с над 2%. Останалите водещи азиатски борси са в официална почивка за Лунната нова година.

Европейските фондови пазари се намират под силен натиск от продажби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2%, отбелязвайки най-силен сесиен спад от миналия август и вече се търгува в най-ниски нива от началото на годината. Поевтиняват повече от 97% от акциите, влизащи в Stoxx Europe 600, като само в рамките на днешната търговия пазарната капитализация на европейските компании от общия индекс се понижава с около 180 млрд. евро.

Немският фондов индекс DAX -30 се понижава с 2,3%, френският CAC 40  - с 2,8% и британският FTSE100 - с 2,34%. Допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказва и изненадващо слабо бизнес проучване на немския институт Ifo за януари.

Най-сериозно засегнати от китайската вирусна епидемия са акциите на авиокомпаниите, на пътническите и туристически агенция, на минно-добивните компании и на фирмите за луксозни стоки.

Акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняват с 4,4%, на Air France-KLM - с 6,5%, на EasyJet - с 5,2% и на International Consolidated Airlines Group - с 6% (компанията-майка на British Airways).

Акциите на големи минно-добивни компании като Antofagasta, BHP Group, Glencore и Evraz също поевтиняват силно с между 3% и 5%, тъй като този сектор е един от най-силно зависимите от състоянието на китайската икономика, с оглед на факта, че тя е голям купувач на суровини.

Тъй като по принцип китайските потребители са важен пазар за сектора на луксозните стоки, солиден спад регистрират и акциите на компаниите за такива стоки. Акциите на Burberry Group падат с 4,3%, на Kering - с 3,45%, на Christian Dior  - с 4%, на Cie. Financière Richemont - с 3,25%  и на  LVMH Moët Hennessy — Louis Vuitton - с 3,5%.

Силното поевтиняване и на петрола с близо 3% към тримесечни дъна пък се отразява негативно на енергийните компании, като акциите на Total се понижават с 1,67% и на BP (British Petroleum) - с 1,76%.

Солиден спад отчитат и фючърсите на основните американски фондови индекси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA се понижават с близо 400 пункта (спад с 1,36%), на S&P500 - с 1,34% и на Nadaq100 - с 1,76%. Инвеститорските опасения относно разрастващата се епидемия на китайския коронавирус доведоха до спад на фондовите индекси на Уолстрийт в петък, когато DJIA затвори с понижение от 0,58%, S&P500 - с 0,9% и Nasdaq Composite - с 0,93%, въпреки че последният поскъпна първоначално за кратко до нов рекорден връх от 9 451,43 пункта. В рамките на миналата седмица DJIA се понижи с 1,2%, S&P500  - с 1% и Nasdaq - с 0,8%.

Допълнително напрежение на пазарите на акции на Уолстрийт оказва и предстоящото публикуване на финансовите отчети на редица водещи американски компании. През настоящата седмица 14 от 30-те компании от индекса на сините чипове DJIA ще публикуват данни за приходите и печалбите през последното тримесечие, включително технологични гиганти като Apple Inc., Microsoft Corp., както и Facebook и Amazon.com.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна