Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уеб сериалите – бъдещето на филмовите форми или възможното начало

Уеб сериалите се появиха, защото се появиха смартфоните, каза във „Време и половина“ проф. Любомир Халачев – дългогодишен преподавател в НАТФИЗ и негов ректор за периода 2011-2015 година, оператор, сценарист, режисьор и продуцент с близо 50-годишна практика в киното.

Тенденциите на хората да харесват нещо са много устойчиви и трайни, смята проф. Халачев. А уеб сериалите малко или много са световна тенденция. И все пак, те едва ли ще бъдат единственото бъдеще на филмовите форми, твърди професорът. Една от причините е, че хората не само предпочитат, но и са привикнали да гледат разкази, които се развиват и могат да се усетят в тяхната пълнота. Уеб сериалите са кратка филмова форма и не могат да доведат до това усещане, което например носят телевизионните сериали и пълнометражните филми.

Младите режисьори се обръщат към тях, защото те не изискват сериозен бюджет и общо взето „се правят само на мускули“. Технологиите предлагат благоприятни условия за създаването им, а и тази форма намира добра публика.

Уеб сериалите са една възможност за младите кинотворци да се изявят бързо, но са място, на което те не трябва да се задържат дълго, сподели във „Време и половина“ проф. Любомир Халачев.

Според Ники Илиев, режисьор и преподавател в НБУ, уеб сериалите са вероятното бъдеще за младите от гледна точка на това, че те отдавна вече са обърнали гръб на телевизията.

Като филмова форма те дават повече свобода на режисьора и автора, що се отнася до жанра, съдържанието, зрителите и рейтинга. Нещо, което не може да се каже за българската телевизия, смята режисьорът на уеб сериала „Килерът“.

Въпреки това уеб сериалите не са особено популярни у нас. Поне в сравнение със западните страни. И най-вече в сравнение с продукцията на Netflix. Причината за това е, че в България все още не е открита правилната платформа за тяхното разпространението. А това би помогнало на уеб сериалите да се качат на по-високо ниво, каза във „Време и половина“ Ники Илиев. На този етап те са с ниски бюджети, защото не носят сериозен приход.

Като друг голям проблем за слабото развитие на уеб сериалите у нас и липсата на платформа, в която те да бъдат качени и достъпни за зрителите, Илиев посочи съществуването на торент сайтовете. Според него именно те по един или друг начин възпитаха хората да не плащат за това, което гледат онлайн.

Уеб сериалите може и да не са бъдещето на киното, но са възможното начало са младите хора, които искат да се развиват в света на седмото изкуство. Повече за тях можете да чуете от Ники Илиев и проф. Любомир Халачев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна