Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен очаква да стане собственик на парка "Кайлъка"

Снимка: Община Плевен

"Представителите на държавната власт изразиха мнение, че би било по-целесъобразно собствеността на парк "Кайлъка" да бъде предоставена изцяло на Община Плевен", това съобщи за БНР кметът на общината Георг Спартански и обясни, че така Община Плевен ще реализира приходите от наеми за атракционите и ресторантите в парка, които сега влизат чрез Областната управа в държавния бюджет:  

"Това ще осигури един месечен ресурс от около 100 хил. лева, към който ще прибавим и общински ресурс, а и възможността общинското предприятие "Паркстрой" да извършва дейностите, както го е правила навремето. Ще получим и финансова подкрепа, за да стартират нещата. Това ще даде възможност в следващия програмен период, който започва през 2021-ва година, предвид средствата, които са милиарди за България, а и във връзка със зелените инициативи, стартиращи на европейско ниво, ние - като собственици на територията - да кандидатстваме и да получаваме средства, които да влагаме поддържането и облагородяването на парка".

От организацията "Доброволци за Кайлъка" обявиха, че продължават с акциите си за поддържане на "Кайлъка". Популярната певица Люси Дяковска е една от тях. Тя е изразила пред Георг Спартански готовност да създаде фондация "Доброволци за Кайлъка". По думите на кмета, ако Общината получи собствеността на парка, ще бъде оказано пълно съдействие на доброволческите инициативи. 

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Люси Дюковска/БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна