Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия след изборите

Вучич е не само премиер, а и председател на управляващата партия, на практика е президент – подобна концентрация на власт има само в Турция

БНР Новини
Александър Вучич обяви победата си на парламентарните избори в Сърбия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александър Вучич и неговата Прогресивна партия спечелиха очаквано и убедително парламентарните избори – първите, проведени в условия на епидемия, и бойкотирани от голяма част от разпокъсаната опозиция.

След изборите в Сърбия преговорите за Косово се подновяват. Днес, 23 юни, президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде в Москва и се очаква след това да замине и за Вашингтон за среща с представители на Косово на 27 май в Белия дом. 

Анализ на обстановката в Сърбия и ситуацията с Косово след парламентарните избори в Сърбия от 21 юни прави завеждащият Балканска редакция в БТА Райна Асенова.

Всички разговори ще бъдат около това какво Сърбия може да получи, ако признае Косово, а признанието на Косово ще бъде факт.

"Вучич се опитва да балансира в преговорите за Косово между Русия, САЩ, Европа, а отскоро и Китай", изтъкна Асенова. Той се опитва да балансира между четири страни, което няма да продължи дълго. И от Вашингтон, и от Европа му се заяви многократно, че трябва да се определи.

Победата му крие и голяма тежест – тъй като сега той носи голяма отговорност.

Сърбия е страна, която на теория е с многопартийна система, но на практика има една доминираща партия, която диктува политическите процеси и управлява политическия живот.

Вучич е президент, но се явява и като изпълняващ ролята на премиер, на човека-партия – в изборната кампания се чуваше само неговото име, даже листата се казваше "Александър Вучич за нашите деца", дори името на партията не се споменаваше.

На практика той се възползва от епидемията, присъстваше навсякъде да раздава респиратори, да открива пътища. Да не забравяме, че в Сърбия рестриктивният режим беше много по-тежък. Там хората не излизаха по 85 часа.

Вече има и отрицателни реакции от Европа, които сигнализират, че в противоречие с принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество Вучич е не само премиер, а и председател на управляващата партия, тоест той е президент – подобно положение има само в Турция с Ердоган.

Социалистите и демократите в Европейския парламент на свой ред заявиха, че новият сръбски парламент, където управляващото мнозинство е с 2/3 от депутатите, е подигравка с демокрацията и призовават да не се отварят нови глави за европейското членство на Сърбия, докато не се гарантира нивото на демокрацията."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна