Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за рекет и изнудване

Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно, заяви той

| обновено на 14.09.20 в 17:53
Веселин Марешки
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Веселин Марешки е осъден за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд. Присъдата подлежи на обжалване.

На Марешки е наложена и глоба от 8 хиляди лева. 

"Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно", заяви пред БНР лидерът на "Воля" и добави:

"За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда".

Той беше категоричен, че ще обжалва присъдата и допусна, че тя може да бъде използвана за оказване на натиск върху него, но беше категоричен, че няма да се поддаде.

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд - Варна спрямо Веселин Марешки и Красимира Колева за изнудване.

Съдът определи на Веселин Марешки. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лв.

Красимира Колева трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лв.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9-и октомври до 16-и ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество.

Красимира Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част - без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв. - за увредено имущество. 

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин Марешки и Красимира Колева. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира Колева. 

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните. 

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира Колева към Веселин Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими. 

Защитата на Веселин Марешки счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд - Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Съдебният акт подлежи на касационна проверка. 

Пред "Хоризонт" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който беше ищец по делото срещу Веселин Марешки, определи присъдата като "едно добро начало":

"Решението на Варненския апелативен съд е абсолютно закономерно, но будят все още интерес мотивите на Варненския окръжен съд пък, с които преди една година Марешки беше оправдан. С оглед на това имаме всички основания да се притесняваме от решенията на третата и последна инстанция Върховния касационен съд, но така или иначе, това е едно добро начало".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.