Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer/BioNTech: Подаваме заявление в САЩ за разрешение за спешна употреба на нашата ваксина

Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха в петък, че още днес ще подадат заявление до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), търсейки разрешение за спешна употреба (EUA) на своя кандидат за ваксина срещу Covid-19.

Компаниите отбелязаха, че се надяват да получат разрешението до средата или края на декември и да могат да започнат да ваксинират високорисковите групи от хора в САЩ още преди края на 2020 г.

"Нашата работа за доставяне на безопасна и ефективна ваксина никога не е била по-спешна, тъй като продължаваме да наблюдаваме тревожно нарастване на броя на случаите на Covid-19 в световен мащаб. Подаването на заявление за разрешение за спешна употреба  в САЩ представлява ключов етап в нашия път за доставяне на коронавирусната ваксина на света", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

По-рано тази седмица Pfizer и BioNTech заявиха, че техният окончателен анализ показва, че ваксината им има 95% ефективност при предотвратяване на коронавирусни инфекции.

Новината идва в момент, когато броя на новозаразените с коронавирус в САЩ удари нов дневен рекорд от 187 833 - най-големият брой от началото на пандемията, според данни на института "Джонс Хопкинс", публикувани в петък. С това общият брой на инфектирани с Covid-19 в САЩ надвиши 11,72 милиона от началото на пандемията.

Броят на починалите през последните 24 часа пък беше  2015, като от началото на епидемията в САЩ те достигнаха 252 594.

Общо 4,410 милиона американци успяха да се възстановяват от заразяването с Covid-19 от началото на пандемията в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна